Диплома за защитени територии ще получи Парк Централен Балкан
Диплома за защитени територии ще получи Парк Централен Балкан / Дарик Габрово

 

Европейска диплома за защитени територии ще бъде връчена на Дирекция „Национален парк Централен Балкан" на официална церемония на 22 май от 11 часа в Актовата зала на Музея на образованието. Наградата се присъжда от Комитета на министрите на Съвета на Европа на защитени територии със специална европейска значимост за опазването на биологичното, геоложкото и ландшафтно разнообразие.

Тя представлява висока международна оценка на качествата на природата, ефективността на защитата и системата на управление. Ефектът от отличието е „поставянето" на природния обект под патронажа на СЕ (Съвета на Европа) за пет години.

Първите Европейски дипломи са връчени на защитени територии във Франция, Великобритания и Белгия. С Дипломата са удостоени обекти в широка гама от географски зони, простиращи се от Шетландските острови до Кавказ, от остров Мадейра до Турция.

Носители на Дипломата са обекти различни по големина и с Award winners include sites of widely differing size with a great variety of habitats.голямо разнообразие от местообитания - водопади в Австрия, торфено блато в Германия, огромни национални паркове в Швеция, девствените гори в Полша, влажните зони в Испания, високопланински пейзажи във Франция. Към момента носителите на Дипломата са 70 обекта, разположени в 26 европейски страни.