Сдружение протестира срещу комисията, оценяваща граждански проекти
Сдружение протестира срещу комисията, оценяваща граждански проекти / Дарик Добрич

Мълчалив протест пред сградата на община град Добрич ще проведе на 1 юни Сдружението на семейства на деца с увреждания "Свети Мина", съобщава се в отворено писмо до медиите. Организацията е недоволна от оценяването на проектите по общинската Програма за граждански инициативи в полза на местната общност на последната сесия, от която резултатите бяха обявени на 12 май. От 24 кандидатствали са одобрени 13 предложения на стойност 19 977 лева. Те се избират от комисия, назначена със заповед на кмета и с председател общинския служител Даниела Милкова.

От "Свети Мина" са поискали обяснение за отказа да се финансира техния проект от Милкова, която е съобщила, че той не е събрал нужните 50 точки, заради високите, според някои от членовете на комисията, цени на специалните прибори за самостоятелно хранене за деца с детска церебрална парализа. Не е бил обсъждан и вариант за частично финансиране на тази част от проекта или другите дейности в него. От сдружението напомнят, че миналата година отпадна от финансиране проектът им за закупуване на адаптирана проходилка за изоставени и семейни деца с церебрална парализа. Те посочват пример, че през 2009-та е подкрепен празничен Еньовденски пикник на сродна организация.

В писмото на "Свети Мина", което е изпратено освен до медиите, и до кмета Детелина Николова, общинския съвет и областния управител, се настоява община Добрич да осигури публичност и подробна информация за одобрените за финансиране проекти за тази година, както и да направи стъпка за промяна на правилата в конкурса с цел постигане на ефективно изразходване на публични финансови ресурси за граждански инициативи. Те обвиняват комисията в "недопустима некомпетентност в сферата на детските увреждания и задължителните, според европейските изисквания, начини и средствата за компенсиране на децата и семействата им". В писмото се казва още, че "липсата на членове от неправителствения и гражданския сектор сред оценяващите, поражда подозрения за лобизъм в полза на определени автори и вносители на проекти".

От община Добрич съобщиха, че до часове ще изпратят официалното си становище по темата.