Мечките в Смолянско са много, убийството на една няма да реши проблема
Мечките в Смолянско са много, убийството на една няма да реши проблема / снимка: БГНЕС
Мечките в Смолянско са много, убийството на една няма да реши проблема
29192
Мечките в Смолянско са много, убийството на една няма да реши проблема
  • Мечките в Смолянско са много, убийството на една няма да реши проблема

Преустановена е организираната днес хайка за мечката, която снощи нападна и уби човек в смолянското село Кутела. Това съобщи в предаването „Денят" на Дарик кметът на селото Емил Стоянов. Той обясни, че причината за това е влошаването на времето вдругиден, тъй като утре ще е погребението на жертвата на нейното нападение. Според кмета популацията на мечки в района е твърде голяма и убийството на една няма да реши трайно проблема.

„Страхът го има от години и в момента страхът е още по-голям. След този случай това е нормално за хората. Досега доста хора са срещали мечки и аз съм един от тях. Обаче сега човек е жертва, може да е единичен случай, но вече става опасно за хората. Щом тази мечка е разбрала, че има превес над човека, може оттук нататък да е много опасна за хората. Според мен районът, в който живеем популацията е голяма, защото няма отстрел. Миналата година няма отстрели на нито една мечка, въпреки че е имало разрешение. Смятаме, че мечките са много. Преди 10 години, ако е имало една-две мечки в района, сега са над 10. Аз като селски кмет не мога да преценя кой трябва да издава разрешителното, но смятам дори да отстреляме една-две мечки, това не решава въпроса". 

Населението в Смолянско от две години е неспокойно заради популацията на мечките в района и въпросът е бил дискутиран на различни нива. Това каза кметът на Смолян Дора Янкова. По думите й, според европейските директиви, мечките са защитени бозайници, но в случая трябва да се вземат мерки, като това стане след широк дебат с участието на експерти и представители неправителствени организации. Дора Янкова изрази желание Смолян да е домакин на подобен дебат с участието на широк кръг от специалисти.

„Сега те са навсякъде в Родопския район. По данни на Горското стопанство са над 220, с голяма популация. Паралелно с това ние сме в жестока криза. Хората в селския бит трябва да си наберат дърва, да излязат и за гъби, една голяма част от хората се препитават от това, да си изкарат кравите на паша, да могат да добият диви плодове, да си окопаят картофите, в това число и самите туристи. Затова помолих областния управител инж. Стайков веднага след 24 май спешно да ни събере и да набележим мерки, с които да успокоим населението, защото с един призив днес, сега с вас няма да ги успокоим. Те искат по-сериозни гаранции. На мен ми тежи страшно много, защото как да направи един кмет баланс между това хармонична природа с всички защитени видове, а безценното, хората, които представляваме, да ги пожертваме затова. Тук балансът трябва да го направим всички в един дебат, в който дебат човешкият живот да е гарантиран и популациите, които са на защитените видове - също. Защото май по-красива е другата страна, вглеждайки се в тези директиви. Трябва да намерим мярката - с много експерти - специалисти, може би с водещата роля на Министерството на околната среда и водите, заедно с природозащитниците трябва да седнем и да дебатираме. Аз представлявам гражданите на Смолян и искам хармонична природа, но искам гаранции за тяхната защита. Затова искам да се обърна към всички, имащи отношение, да ги поканя на дебат в Смолян и да ни помогнат".