Кметът на Пловдив крие колко е похарчил за пътувания в чужбина
Кметът на Пловдив крие колко е похарчил за пътувания в чужбина / снимка: БГНЕС

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов крие броя и разходите за служебните пътувания, които е направил в чужбина от началото на мандата си. Преди три седмици Дарик поиска от Община Пловдив справка по Закона за достъп до обществена информация относно броя, дестинациите, целите и разходите за командировки в чужбина на кмета и неговите заместници.

От общинската администрация категорично отказаха да дадат исканата справка с мотива, че за тази информация няма нормативно предвидено изискване за обнародване.

Другият мотив за отказ от страна на общината гласи, че „предвид обстоятелството, че осъществените от длъжностни лица в общинската администрация участия в обучителни семинари и конгреси са и по повод изпълнение на служебни ангажименти с цел оперативна подготовка на актовете на органите, то същата няма самостоятелно значение".

От общината са разпространили справка за задграничните пътувания на кмета и неговите заместници, но само от началото на тази година. От нея става ясно, че за първите три месеца са изхарчени едва 20 000 лева за пътувания в чужбина. Тази информация обаче коренно се разминава с финансовия отчет за първото тримесечие, който бе представен на сесията на Общинския съвет миналия четвъртък. От него става ясно, че общината е изхарчила 48 000 лева за задгранични командировки.

Други новини от Пловдив