Скоро сексът няма да служи за правене на деца
Скоро сексът няма да служи за правене на деца / снимка: sxc.hu

В рамките на едно десетилетие двойките ще спрат да правят секс за зачеване на бебета, а ще използват ин витро оплождането, твърдят учени.

Според специалистите отсега нататък все повече ще се разчита на изкуствените методи за оплождане, тъй като естествената човешка репродукция е "доста неефективна". Това означава, че в бъдеще двойките ще приемат секса единствено като приятно занимание в свободното време, което е в противовес с християнската идея, че ролята на секса е да създава деца.

Ако експертите са прави, това означава, че научно-фантастичния свят на книгите в скоро време може да стане реалност. Според мнозина това ще облекчи положението на двойки, които отлагат раждането на деца, за да могат да се съсредоточат върху кариерата си. Така възможността от зачеване в епруветка ще бъде по-разпространена, отколкото раждането и създаването на деца по естествен път, пише БГНЕС.

В момента ин витро методът има 50% успеваемост при здравите двойки. Лекарите твърдят, че не биха се изненадали, ако изкуственото оплождане стане значително по-ефективно от естественото възпроизводство.