Младежите пишат подробно за земеделието на България на матурата по география
Младежите пишат подробно за земеделието на България на матурата по география / www.sxc.hu

6 237 младежи от Пловдив и областта ще пишат по Вариант 1 на втория задължителен държавен зрелостен изпит. За него се тегли номер на един изпитен вариант, който се прилага за всички учебни предмети. Най-много са желаещите да пишат по география и икономика - 2 713. Те ще трябва да решават тестови и практически задачи, които включват отбелязване на различни географски обекти като държави, реки, градове, местности и други. Последните задачи включват разработване на малки теми за земеделието на страната ни, научи Дарик. В тях абитуриентите трябва да напишат подробно наученото за растениевъдството и животновъдството в България.

Близо 900 души ще бъдат на матура по английски език, 786 по биология и здравно образование и 636 по математика. Най-малък е броят на учениците, които искат да покажат знанията си по италиански език - едва 12. Останалите са избрали да се явят по един от другите предмети, които са изучавали през годината. Сред тях са история и цивилизация, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, руски език, немски език, испански език и френски език.

Учебните заведения, в които има камери, ще бъдат включени, а там, където няма, ще се разчита на коректността на квесторите. 1 600 училища ще следят дванадесетокласниците по време на изпита, който ще се проведе в над 70 учебни заведения. Младежите ще имат на разположение 4 часа да се справят с подготвените от МОМН задачи. Децата с увреждания ще пишат с час повече. И на този изпит писмените работи трябва да се попълват с черен химикал заради техниката на проверяване.

Утре започват изпитите по други дисциплини. На тях дванадесетокласниците ще се явят само по желание. Оценката от тях би помогнала на абитуриентите за влизане във ВУЗ.   

Резултатите от зрелостния изпит ще са ясни до 7 юни и ще бъдат публикувани на сайта на образователното министерство. Със заповед на министъра на образованието 17 и 25 май са определени за неучебни дни.