Прехвърлят на Разград недовършена от правителството Станишев сграда
Прехвърлят на Разград недовършена от правителството Станишев сграда / снимка: Дарик-Шумен

МВР прехвърля на община Разград собствеността върху недовършената сграда на полицията в Разград, съобщи кметът Денчо Бояджиев. Дострояването на зданието бе сред 150-те договора, сключени от правителството "Станишев" без осигурено финансиране.

До 3 месеца ще приключат процедурите по прехвърлянето на собствеността на недостроената сграда на МВР-Разград на общината, съобщи кметът Денчо Бояджиев. Прехвърлянето е уточнено на среща между заместник-министър Павлин Димитров, разградският градоначалник и директорът на ОД на МВР Ивайло Йовчев.

Основите на сградата са поставени през 1983 г., през 1990 г. строежът е замразен.

Миналата година от бюджета на МВР бяха отпуснати 1 000 000 лв. за продължаването на строителните работи, за окончателното довършване на зданието обаче трябват 17 000 000 лв. Договорът бе сред 150-те, които през март бяха дадени на прокуратурата, тъй като са сключени без осигурено финансиране.

Понеже ще се промени предназначението на тази сграда, ще има ново препроектиране, при всички случаи стойността на инвестицията, която ще трябва, ще бъде много по-ниска, защото при сегашния си вид, при тази специфика, там има специални изисквания, оборудване, които ще отпаднат. 

За културна инфраструктура ще използва община Разград сградата, обясни кметът. 

Ще има такова предложение към бизнеса, по линия на публично-частното партньорство, защото тя е голяма, това са четири етажа, с два самостоятелни входа, които позволяват да бъде обособена и да се използва евентуално в две различни направления.