Най-разпространените здравни заблуди
Най-разпространените здравни заблуди / снимка: sxc.hu

Когато става въпрос за здравето ни, се доверяваме на най-различни общоприети методи и съвети. Много от тях обаче се оказват най-обикновена заблуда. Като например вярването, че настинките се дължат на студеното време...

Студеният душ калява?

Любителите на топлия душ могат да си отдъхнат. Екстремните температури със сигурност подобряват кръвоснабдяването и така в кръвта постоянно циркулират достатъчно количество защитни клетки, които блокират инфекциите. Това обаче се постига и с топъл душ. Според древното индийско учение аюрведа топлата вода дори се смята за по-ефективна.

Яйцата покачват нивото на холестерола?

Грешка! Едно яйце съдържа голямо количество холестерол - около 200 мг. Американски изследователски екип обаче е открил, че дори 2 яйца дневно не покачват непременно нивото на холестерола в кръвта. Тялото ни също го произвежда и ако получава твърде много холестерол с храната, автоматично намалява собствената продукция.

При болки в гърба трябва да се пазим?

Мащабно изследване на Европейския съюз показва, че движението помага на 90 процента от хората с болки в гърба. Специалистите са единодушни: обездвижването е това, което наистина вреди.

Сауна срещу хрема?

В никакъв случай! Горещината и потенето упражняват само върху здрави хора каляващо въздействие. Ако организмът се бори с инфекция, потенето в сауната само го натоварва допълнително.

Колата помага при разстройство?

По-скоро обратното. Британски лекари предупреждават - кофеинът в сладката напитка стимулира бъбреците. Те по-бързо отделят течности и така тялото се обезводнява още повече.

Плуването е добре за ставите?

Да, но само ако сте усвоили правилната техника. Лекари от висшето спортно училище в Кьолн предупреждават, че повечето любители плувци движат неправилно краката си. Това води до прекомерно натоварване на ставите. Големи натоварвания в областта на шийните прешлени пък настъпват, ако се опитвате на всяка цена да държите главата си над водата. Плувецът ще се освободи от болките, ако плува по гръб. Това е най-здравословният начин.

Найразпространените здравни заблуди
netinfo


Тренировка срещу мускулна треска?

Не съвсем. Нови спортномедицински изследвания разкриват, че мускулната треска е последица от пренатоварване. При преумора се появяват леки наранявания на мускулната тъкан. Тези наранявания впоследствие се възпаляват и всяка следваща тренировка би забавила възстановяването на мускулите.

Белите петънца по ноктите означават липса на калций?

Малките бели петънца по ноктите се получават при леки наранявания. Така например при хората, които работят предимно с лявата ръка, петната са по-изразени на тази ръка и обратното.

От шоколад излизат пъпки?

Успокоение за всички лакомници! Още през 60-те години на миналия век изследване сред американски студенти показва: няма зависимост между какаовите продукти и проблемната кожа. Хормонални несъответствия и генетични фактори причиняват свръхпродукцията на мастните жлези, чийто резултат са пъпките.

Алергиите ни преследват цял живот?

За щастие това не е така. Педиатри са изследвали 280 деца с различни алергии. Те установили, че много от алергиите изчезват през по-късен етап от живота. Съветът на медиците е от време на време да се проверява дали алергиите продължават да са "актуални".

Който кръстосва крака, страда от разширени вени?

Чиста измислица! 12 американски изследвания не намират пряка връзка между венозната недостатъчност и кръстосаните крака. Най-чести причини за появата на разширени вени са наднорменото тегло, бременността при жените и пушенето при мъжете. И при двата пола липсата на движение също води до венозна недостатъчност.

Косата расте по-бързо, ако ходим често на фризьор?

Това е по-скоро реклама на фризьорски салон. Само корените на косъма са важни за растежа. Един косъм расте със средно 0,35 мм дневно - без значение колко често се подстригва. И тук решаващи са генетичните и хормоналните фактори.

Компютърната томография е безвредна?

За компютърната томография се използват много силни рентгенови лъчи, които могат да причинят ракови образувания. Нови изследвания посочват цифрата от 15 000 смъртни случая годишно вследствие на често подлагане на компютърна томография.

Студеното време е виновно за настинките?


Това не е съвсем така. Причинители на настинките са всъщност бактериите. През студения сезон хората прекарват повечето време в затоплени помещения, където рядко са сами - а това улеснява разпространението на бактериите. Друга причина за честите настинки през зимата са уредите за отопление, които изсушават въздуха в помещенията. Така носната лигавица става лесна плячка за бактериите и вирусите.