Психиатриите ще връщат пациенти заради орязване на бюджета
Психиатриите ще връщат пациенти заради орязване на бюджета / снимка: sxc.hu
Психиатриите ще връщат пациенти заради орязване на бюджета
29051
Психиатриите ще връщат пациенти заради орязване на бюджета
  • Психиатриите ще връщат пациенти заради орязване на бюджета

Министерството на здравеопазването се подготвя да намали бюджетите на лечебните заведения с близо 30 процента като антикризисна мярка, алармираха от ръководството на КНСБ. Днес е крайният срок, в който директорите на болниците, спешните центрове и домовете за медико-социални грижи трябва да предложат схема за орязване на разходите си, като спазят и изискването за 10-процентния буфер на работните заплати, обясни вицепрезидентът д-р Иван Кокалов, като се позова на писмо с подписа на здравния министър Анна-Мария Борисова.

Мярката ще принуди психиатричните болници да отказват прием на доброволно постъпващите пациенти, за да могат да обслужват принудително настанените хора, заяви за Дарик директорът на психиатрията в Нови Искър д-р Цветеслава Гълъбова. Домовете за медико-социални грижи също ще спрат да работят нормално, тъй като и в момента са с минимален брой служители и на минималните за професията работни заплати.

В психиатричната болница в Нови Искър се лекуват 190 пациенти, като половината от тях са настанени със съдебно решение и трябва да останат за лечение от няколко месеца до няколко години. Това означава, че при намаляване на разходите останалите пациенти ще бъдат помолени да напуснат болницата, обясни д-р Гълъбова. По думите й в момента персоналът на болницата е на абсолютния минимум и не може да се съкращава.

Д-р Цветеслава Гълъбова: "Психично болните са по-специална категория - болни с опасно поведение. Редукцията на персонала неминуемо крие сериозни рискове. Алтернативата на редукцията на персонала е да се запази персоналът, но да намалим на всички заплатите и тогава средната брутна работна заплата, която за болниците сега е 498 лева, ще стане 414 лева".

Още по-тежко е положението в домовете за медико-социални грижи за деца, където освен малкият брой служители, проблем са и трупащите задължения към доставчиците на продукти и консумативи. Заради наложените икономии през миналата година домът в град Ветрен, област Пазарджик, завършва година със задължения на стойност 40 хиляди лева. От началото на тази година вече са натрупани 52 хиляди лева задължения, разказа за Дарик директорът д-р Лидия Пещерлиева. По думите й новото орязване на бюджета с 30 процента ще направи функционирането на институцията невъзможно.

Д-р Лидия Пещерлиева: „Моят персонал е на минимум, който никъде в България не работи дом с толкова малко персонал както аз, така че и оттам не мога да съкратя".

Обсъждали ли сте вариант за намаляване на работните заплати?

Д-р Лидия Пещерлиева: „Министерството ни препоръча и този вариант, но аз не мога да намалявам работните заплати, след като те са на минимума".

Според разчетите на здравното министерство при ограничаване на бюджетите с 29.4 процента, ще бъдат спестени 160 милиона лева.