Матурата по литература се е търгувала за 600 лв.
Матурата по литература се е търгувала за 600 лв. / netinfo
Матурата по литература се е търгувала за 600 лв.
29046
Матурата по литература се е търгувала за 600 лв.
  • Матурата по литература се е търгувала за 600 лв.

Матурата по Български език и литература се е търгувала по 600 лева, научи Дарик. Дванайсетокласници и техните родители потвърдиха информацията. Учители от сферата също признаха, че знаят, че малко преди матурата действително тя се е търгувала на черно. От Министерството на образованието, младежта и науката коментираха, че са много притеснени от тези сигнали и ще направят проверка.

Снощи около 23.00 часа преподавател от Софийския университет „Св. Климент Охридски", който давал частни уроци, пратил смс на свои ученици с трите варианта на темите, които можели да се паднат на днешната матура. Първият от тях е именно изтегленият под Вариант 2 „Силата на словото в одата Левски" на Иван Вазов. Другите двa са „Невъзможното завръщане в Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и „Магията в любовта във Ветрената мелница" от Елин Пелин. До момента от просветното министерство не са съобщили официално кои са другите два текста, коментира пред Дарик зам.-министър Милка Коджабашиева.

Милка Коджабашиева: „До момента не е излязла официална информация от министерството за това какви са темите".

Сега, когато чухте какво излиза във форумите, как ще коментирате. Възможно ли е именно тези две теми да са в другите два плика?

Милка Коджабашиева: „Аз съм притеснена от това, което се коментира. Безспорно вие разполагате с материали, които може и се надявам, че ще ми предоставите".

Това ли са другите две теми?

Милка Коджабашиева: „Не бих искала да коментирам този въпрос. Доста ме притеснихте с въпроса, който ми зададохте".

Ако се окаже, че именно това са другите две теми, това категорично ще докаже изтичането на информация преди началото на изпита. Наши слушатели ни изпратиха доказателства за сделките, които са се разигравали снощи под формата на снимка на разговор в скайп, който показва датата и часа на договорката. Момче, което тази сутрин се яви на матурата, също разказа, че е имало възможност да се сдобие с варианта на изпита още вчера: „Вчера получих информация от една приятелка, че някакъв човек и е предложил да закупи матурата за сумата от 600-700 лева. Питах я дали е сигурна тази информация, тя ми каза, че този човек е сигурен и че имало копието вчера, че щял да й го даде, че щял да й каже кой ще е анализът на 41 въпрос и тестът ще го получи по скайп-а".

Трите варианти на теми са се коментирали още вчера вечерта и в интернет форуми. Доказателство за това вижте ТУК.

От просветното министерство обещаха проверка на случая.

Тази вечер в предаването "Денят" очаквайте подробности около скандалните твърдения.