3546 абитуриенти от Пиринско се явиха на матурата по български език и литература
3546 абитуриенти от Пиринско се явиха на матурата по български език и литература / снимка: Sofia Photo Agency, архив

3546 абитуриенти от Благоевградска област се явиха на задължителната матура по български език и литература, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов. От подадените 3752 заявления за полагане на държавен зрелостен изпит са допуснати 3601 гимназисти, от които 55-ма не са се явили на матурата днес, уточни Златанов.

Изпитът започна в 8.35 ч. тази сутрин. Малко преди 8 часа в Министерството на образованието, младежта и науката в присъствието на ресорния министър Сергей Игнатов бе изтеглен Вариант 2 от избраната чрез жребий журналистка Ивелина Георгиева. Учениците пишат по одата „Левски" на Иван Вазов. Темата е формулирана като „Силата на словото".

Изпитът е под формата на тест, съставен от 41 задачи. Продължителността му е четири астрономически часа. Учениците със специални образователни потребности имат на разположение два часа повече. 33 от въпросите са затворени, което означава, че учениците ще могат да избират между няколко отговора, от които само един е верен. Другите седем въпроса са със свободни отговори, които зрелостниците трябва да напишат сами.

Последната задача е аргументативен текст, който носи 30 от общо 100 точки. В случая учениците могат да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе. Ако изберат втория вариант, то есето може да не е просто литературно, а да изразява лична позиция, в която учениците да поставят проблема в актуален контекст. За пръв път тази година учениците са задължени да пишат с черен химикал.

Общо 69 743 абитуриенти се явиха на днешната задължителна матура в цялата страна.

Оценките от зрелостния изпит ще са ясни до 7 юни и ще бъдат публикувани на сайта на образователното министерство. Чрез въвеждане на входящия номер и ЕГН-то всеки зрелостник ще може да провери резултата си.

В понеделник е и втората задължителна матура, която е по предмет по избор. За поредна година най-много желаещи да се явят има по „География и икономика".

През тази година в 37 висши училища в отделни специалности оценките от държавните зрелостни изпити ще заменят конкурсния изпит.