Гръм удари джамията в Разград
Гръм удари джамията в Разград / снимка: Дарик-Шумен

Гръм удари единствената действаща джамия в Разград. Поражения са нанесени на минарето, от което са полетели камъни на 50 метра от сградата. Това е станало през нощта, съобщи районният мюфтия Мехмед Аля. По думите му непосредствена опасност за молещите се няма, но ако има леко земетресение или силен вятър цялото минаре ще се срути.

Само камъните в двора на джамията "Ахмед бей" припомнят за снощната буря над храма. За инцидента районният мюфтия Мехмед Аля съобщил на тел. 112. 

„Когато тази сутрин рано дойдохме в малката джамия се видя, че целият двор е пълен с разрушени камъни, впоследствие се установи, че това е от минарето. Камъните са изхвръкнали на разстояние 50 метра от джамията".

По минарето, което е високо 21 метра, има поражения на три места, то може да се срути изцяло при леко земетресение или силен вятър - тревожат се вярващите.

„За молитвения храм в момента няма опасност, но все пак то е залепено минарето за храма, камъните над шерифето съставляват голяма тежест, която при срутвана може да доведе освен до материални щети и до човешки жертви".

Единственият действащ мюсюлмански храм в Разград е построен през 1447 г., сградата е паметник на културата от национално значение, затова мюфтийството ще иска средства от държавата за укрепването на минарето.

Понеже куполът е железен може би е привлечена светкавицата. През 1998 година от светкавица удари джамията в Голям Поровец пожар и тя изгоря.