Областният управител насрочи референдум за отделянето на град Шипка
Областният управител насрочи референдум за отделянето на град Шипка / Областна администрация

Областният управител Йордан Николов издаде заповед, с която насрочи провеждането на референдум за отделянето на град Шипка в самостоятелна община на 3 юли. Жителите на града ще участват в допитването с отговор на въпроса: „Съгласни ли сте град Шипка да се отдели в нова самостоятелна община?".

Със заповедта се задължава общинският съвет в Казанлък да утвърди книжата и средствата, необходими за провеждане на референдума. За организационно-техническата подготовка ще отговаря кмета на Казанлък Стефан Дамянов.

Процедурата е започната от инициативен комитет през 2009 г. с искане и подписка, придружени със становище на кмета на Шипка до Общинския съвет в Казанлък. На свое заседание съветниците вземат мотивирано решение да не уважат искането за създаване на община Шипка, за което е уведомен областният управител тогава Мария Нейкова. Тя предлага на общинския съвет да приеме решение за произвеждане на референдум за отделянето на Шипка в самостоятелна община. Въпреки, че предложението е включено в дневния ред на сесията от 7 юли 2009 г., казанлъшките старейшини не вземат решение по точката.

На 7 януари 2010 година в Областна администрация - Стара Загора постъпи писмо от инициативния комитет с молба за насрочване на референдум. Въз основа на съществуващата фактическа и правна обстановка областният управител Йордан Николов взе решение да насрочи местен референдум за жителите на Шипка.