Осъдените на пробация от Враца останаха без електронни гривни
Осъдените на пробация от Враца останаха без електронни гривни / DarikNews.bg

Осъдените на пробация във Враца няма да бъдат следени с електронни гривни, както е предвиждал пилотен проект. Това съобщи зам.-окръжният прокурор на Враца Камелия Трифонова. Проектът е  въведен засега в Софийска и Благоевградска области.

В него са включени седем осъдени на пробация, съобщиха от Дарик - Велико Търново в средата на април т.г. Тогава бе представен българо- британския проект „Въвеждане на електронен мониторинг и предсъдебен доклад в Пробационната служба на България". Електронното наблюдение показва дали осъдените на пробация  спазват забраната за свободно придвижване и дали напускат домовете си.

Третият съдебен окръг, където е трябвало да се приложи проектът, е бил Враца, но средствата не са стигнали, уточни Трифонова. „Колегите ни инфрмираха, че с гривните се работи много по-лесно и безпроблемно с осъдените".

"Електронната гривна има фиброоптична нишка, която е много чувствителна. При всеки опит да бъде махната от човешкото тяло или скъсана се подава сигнал към специалното електронно устройство за наблюдение, а оттам към оперативно- пробационния център, е било пояснено на срещата във Велико Търново.