Може ли временно отстраненият Лечков да дава пресконференции?
Може ли временно отстраненият Лечков да дава пресконференции? / DarikNews.bg

Дали временно отстраненият от поста кмет на Сливен Йордан Лечков има право да дава пресконференции в общината? Дарик радио потърси отговор на този въпрос от говорителя на Окръжна прокуратура Виолета Калайджиева.

"За това дали Лечков, след потвърждението на мярката му от Бургаски апелативен съд, може да бъде в общината, в кабинета си и да дава официални изявление, не е написано точно в Наказателно-процесуалния кодекс", информира тя. Според Калайджиева на Лечков е наложена мярка на процесуална принуда и кметът не би трябвало да изпълнява задълженията си и формира волеизявления в качеството си на кмет и да издава съответните административни актове. Такъв тип наложени мерки се контролират от прокуратурата и в определени случаи от съда, когато са предписани такива процедури, каза още Калайджиева.

Наблюдаващият прокурор Пламен Стефанов е в отпуск, информиран е за конкретния случай и вероятно ще вземе отношение през следващата седмица. Прокуратурата е научила за случая от обаждания на журналисти, но официален сигнал не е завеждан.

На 10 май Лечков оповести пред журналисти, че ще иска отмяна на отстраняването си и дори се пошегува, че не можел да подписва документи, но можел да дава автографи и да ползва на аванта общинската зала за пресконференции.