Сестри и санитари ни продават лекарства по аптеките
Сестри и санитари ни продават лекарства по аптеките / снимка: БГНЕС
Сестри и санитари ни продават лекарства по аптеките
28861
Сестри и санитари ни продават лекарства по аптеките
  • Сестри и санитари ни продават лекарства по аптеките

Медицински сестри и санитари продават лекарства в аптеките без да имат право. Това съобщи Лиляна Петрова, председател на Националното сдружение на бакалавър фармацевтите в България. По думите й броят на магистър фармацевтите в страната е недостатъчен и ако се спазва законът само те да продават лекарства с рецепта, то голяма част от денонощните аптеки и тези в малките населени места ще трябва да спрат работа.

Според сега действащото законодателство бакалавър фармацевтите имат право да продават лекарства без рецепта и козметика в аптеките само в присъствието на магистър фармацевт. Това изискване на този етап обаче не се спазва. Едната причина е, че няма достатъчно магистър фармацевти, а втората причина е, че в аптеките се наемат на работа и други медицински специалисти като сестри или санитари, обяснява Димитринка Костова от сдружението на бакалавър фармацевтите.

Същевременно в дрогериите хората с тази специалност могат да продават същите продукти без надзора на магистър фармацевт: „Напускайки дрогерията и отивайки в аптеката на отсрещния тротоар, аз вече не мога, ако няма магистър фармацевт. Това не е нормално, но е законно. Ние 7000 души носим наравно с колегите магистри всичко - първа, втора, нощна, дежурства. Мислите, че ще останат нощни аптеки, ако ни няма нас? Няма да има такива и вие знаете кои работят в нощните аптеки - студенти, а за селата и малките населени места да не говорим". 

От сдружението искат да се разпишат в закон правомощията на помощник-фармацевтите, както и ясни критерии кой има право да упражнява професията.