За царството на странджанската зеленика
За царството на странджанската зеленика / БФБ
За царството на странджанската зеленика
28818
За царството на странджанската зеленика
  • За царството на странджанската зеленика

Около 700 души се събраха тази година на осмия Фестивал на Странджанската зеленика. Съборът, както го наричат местните,  носи името на уникалния за района храст, който расте през май и юни и е приет за символ на планината. От 2003 година той се провежда през  месец май на различни места из Странджа.

Тази година организаторите от Дирекцията на Природния парк и Българска фондация „Биоразнобразие”  бяха избрали местността „Тулпан” над село Заберново в защитената местност „Парория”. По традиция стотици хора от различни краища на страната пристигнаха за да се докоснат до магичната планина.

Два дни в царството на зелениката не са достатъчни за да опознаеш Странджа, но стигат за да се влюбиш.

В рамките на фестивала гостите имат възможност да се насладят на красивата природа, да разгледат тракийски долмени и светилища, да прегърнат вековни дървета, да послушат странджански песни, да опитат от прословутите манов мед и кримски чай, да пийнат глътка ракия от Звездец и Граматиково.

След това омагьосани и пленени да си тръгнат оставили частица от сърцето си в Странджа.

За планината, за корените и тайните, за странджанския фолклор и за хората  разказват: народният певец Димитър Киров, солист на мъжката група от Царево, Мария Демиева от екипа на Природния парк, леля Кера, която единствена в момента отглежда в дома си кримския  чай и големият български актьор Юрий Ангелов, обречен от години на странджанското село Фазаново.