Политическите сили в Гърция осъдиха трагичните събития в страната
Политическите сили в Гърция осъдиха трагичните събития в страната / снимки: Reuters

Правителството, президентът, всички политически партии, църквата и синдикатите в Гърция осъдиха вчерашните трагични събития, които доведоха до смъртта на трима души при предизвикан от демонстранти пожар в атинска банка, съобщават гръцките медии. "Това престъпление няма да остане ненаказано", обеща президентът Каролос Папуляс, цитиран от електронното издание на в. "Та неа".

"Не намирам думи да изразя болката и гнева си от трагичната смърт на нашите съграждани, които станаха жертва на това ужасяващо насилие, чуждо на ценностната система на едно демократично общество", каза Папуляс.  Той предупреди, че сега е най-важно да бъдат съхранени сплотеността на гръцкото общество и социалният мир. "Страната ни стигна до ръба на пропастта. Всички ние носим отговорността да не направим крачката, която да ни отведе в нея", подчерта държавният глава.

От трибуната на парламента премиерът Георгиос Папандреу отправи призив към всички политически сили да демонстрират отговорност и да защитят демократичния ред. Той обеща, че виновните за смъртта на тримата банкови служители ще бъдат намерени и изправени пред правосъдието. "Демонстрация е едно, а убийство съвсем друго нещо", заяви премиерът, цитиран от БТА.

Като "черен ден за демокрацията" определени събитията министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. "Единственият начин да спрем окончателно силите, които си служат със сляпо насилие, използвайки кризата за претекст, е всички да заемем отговорна позиция", подчерта министърът.

Главата на Гръцката православна църква архиепископ Йероним призова за "хладнокръвие и национално единение". "Човешкият живот е свещен и неприкосновен, и никой няма право да го принася в жертва на каквато и да било цел", каза архиепископът.

Първата опозиционна сила Нова демокрация също осъди инцидентите. "Едно са политическите разногласия, а съвсем друго - политическата ни отговорност", заяви лидерът на партията Андонис Самарас. "Случилото се показва, че екстремистките
кръгове не само тероризират народа, но и отнемат живота на мирни граждани", посочи той.

Най-големият синдикат на работещите в частния сектор - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ), заяви, че извършителите на вчерашните нападения "нямат нищо общо със синдикатите и работещите", съобщава агенция АНА-МПА. "Осъждаме подпалвачите, сляпото насилие и вандалските прояви, които дискредитират борбата за правата на работещите", посочи синдикатът в изявление.

В същото време за днес е предвидено гръцкият парламент да гласува оспорвания законопроект за прилагане на мерките за строги икономии, които бяха поставени като условие за отпускане на кредити в размер от 110 млрд. евро от МВФ и ЕС, съобщава агенция АНА-МПА. Късно снощи законопроектът беше одобрен от парламентарната комисия по финанси. Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину защити механизма за финансова помощ, като подчерта, че той е единственият избор, който страната има.


  
"Или гласуваме законопроекта и спасяваме страната, или го отхвърляме и оставяме Гърция да се срине", заяви министърът по време на обсъждането. Той предупреди, че ако Гърция не получи обещаните 110 млрд. евро, тя ще бъде принудена да спре да обслужва дълга си. Като цяло очакванията са законопроектът да бъде приет безпроблемно с гласовете на парламентарното мнозинство на управляващата социалистическа партия ПАСОК, която разполага със 160 места в 300-членния парламент.

Мерките, които ще влязат незабавно в сила, се отнасят до повишаването на ДДС, акцизите върху горивата, цигарите и алкохола, допълнителното намаляване на заплатите в държавния сектор и орязването на пенсиите. Основната цел на плана е да сведе бюджетния дефицит - близо 14% през 2009 г. - до най-малко 3% от БВП (установения от Пакта за стабилност и растеж праг) до края на 2014 г.

Вчера в Атина бяха задържани 70 души при безредиците, последвали протестите срещу антикризисните мерки на правителството, съобщиха от гръцката полиция. Мнозинството от задържаните впоследствие са били освободени. 25 са били арестувани заради нападение над полицаи, вандализъм, нарушение на обществения ред, както и заради разграбването на магазини.

Нови стачки ще блокират днес банковия сектор и фармацевтичната мрежа в Гърция, съобщава агенцията. Федерацията на банковите служители свика 24-часова общонационална стачка в знак на протест срещу смъртта на трима служители на банка Марфин в Атина, които загинаха вчера при предизвикан от демонстранти пожар.

Трагичните събития, които доведоха до смъртта на трима наши колеги, е последствие от антинародните мерки, които предизвикаха гнева на народа, заяви федерацията. Гръцкото правителство носи сериозна отговорност, тъй като изглежда не взе под внимание последствията, които решенията му биха имали върху гръцкото общество, допълни организацията.