Библиотеката отбелязва 9 май с две изложби
Библиотеката отбелязва 9 май с две изложби / Дарик Русе

С две изложби Регионална библиотека „Л. Каравелов” отбелязва една от най-значимите дати в съвременната история на Европа - 9 май. Първата изложба е посветена на 65 годишнината от края на Втората световна война и в нея са eкспонирани книги и албуми на български, руски, немски, френски и английски език от фонда на библиотеката. Ценни заглавия отразяват навечерието на войната, началото на военните действия и различни етапи от нея. Представени са съюзниците, победителите и победените.

За посетителите, желаещи да научат повече за участието на България във войната, са показани заглавия “България пред Великата война”, “Дипломатически документи по участието на България във Втората световна война”, “Победителите и България – 1939 – 1945”, присъстват и нови изследвания за войната. За Русия 9 май е Ден на победата. Изложени са материали, отразяващи Великата отечествена война, каквото се явява Втората световна война за руснаците.

Във втората изложба  “9 май – Ден на Европа” са показани най-нови издания за Европейския съюз, свързани с различни аспекти на неговата дейност – Европейска комисия и българските представители в нея, основни цифри и факти за Европа и европейците, Лисабонския договор. Посетителите могат да видят подробна информация за символите на Европейския съюз – декларацията на Робер Шуман от 9 май 1950 г., която е в основата на обединението на Европа; европейското знаме; европейския химн; мотото на Европейския съюз, изписано на всички официални езици, единната европейска парична единица – евро.

Акцент в изложбата са двете миниатюрни издания (с размер 3 х 2.50 см) “Демократичните промени в Европа” и „Моите основни права в ЕС” на български и английски език. Показаните издания са дарение за Русенската библиотека от представителството на Европейската комисия в България и Европейския информационен център EUROPE DIRECT в Русе. Двете изложби са експонирани във фоайето на втория етаж на библиотеката и могат да се видят до 14 май.