Адвокат на животни: Защитавах щука, умряла мъчително
Адвокат на животни: Защитавах щука, умряла мъчително / снимка: БГНЕС, архив
Държавен адвокат: В България животните трябва да бъдат по-добре защитавани
28568
Държавен адвокат: В България животните трябва да бъдат по-добре защитавани
  • Държавен адвокат: В България животните трябва да бъдат по-добре защитавани

Съдбата на кучето Мима, чиито четири лапи бяха отрязани с трион от неизвестен човек, предизвика дебати в България за промяна на Закона за защита на животните. Различни организации призоваха за по-тежки наказания за такава жестокост. В Швейцария подобна случка също би привлякла общественото внимание, но там няма тепърва да се търси изход от ситуацията. Защото страната е една от четирите в света, в чиято конституция пише и за правата на животните. Освен това кантонът Цюрих има собствено законодателство и е назначил единственият в света държавен адвокат - защитник на правата на животните. Той се казва Антоан Гьотшел и стана известен по света, когато заведе дело от името на щука, убита по жесток според него начин от рибаря.

Ето какво каза за този случай и за това как се защитават в съдебната зала кучета и прасета с Антоан Гьотшел:

Отношението към животните в България е различно от отношението в другите европейски държави. Смятате ли, че това показва до каква степен е развито обществото?

Нека да кажем, че България има закон за защита на животните от 2008 г. и това означава, че съдбата на животните се прима много по-сериозно, отколкото преди години. Стандартът на живот е по-нисък, отколкото в Европа, но е по-висок от страните от Третия свят и именно това задължава хората да приемат животните като най-слабата част от обществото. Те са важни за хората - за децата, за възрастните хора. В България животните трябва да бъдат по-добре защитавани.

Какво точно представлява работата ви? Колко дела имате годишно?

Когато създадохме този адвокатски пост през 1991 г. смятахме, че ще имаме 30 случая на година. Сега имаме между 150 и 200 случая всяка година. Става въпрос не само за тежки издевателства над животни, но и за по-леки нарушения на закона, например липса на разрешително за едно или друго нещо. Повечето случаи засягат лошо отношение към кучетата, следват делата за крави, на които не е било разрешавано да излизат навън, после са делата, свързани с котки и прасета. Някои от тези случаи са много брутални.

Но в съда не можете да привлечете за свидетел животното. Как действате?

Решихме, че най-добрият начин за действие при създаването на поста беше да гледаме какво става, когато раненият е човек. Ако счупя ръката ви, вие като жертва имате специални права. Същите права , като на човек, има и животното. Аз подкрепям държавния прокурор, подкрепям окръжния прокурор и когато се стигне до съдебната зала, в пледоарията си посочвам лошите неща, които е направил жестокия към животното човек. Искам високи наказания, давам пример от подобни дела, обяснявам защо нарушителят трябва да бъде наказан.

Кажете повече подробности за известния случай с щуката.

Той е уникален от няколко гледни точки. Един рибар хванал щука, дълга 160 сантиметра, показал я на журналисти и обяснил гордо, че му трябвали повече от 10-15 минути, за да я извади от езерото и да я умъртви на брега. Когато това се разбра представители на няколко природозащитни организации се почувстваха засегнати от рибаря и сметнаха, че тази дълга битка с щуката е била жестока. Те подадоха оплакване, а прокурорът реши, че случаят трябва да бъде предаден на съда. Дадох за пример подобен случай в Германия, където рибарят е бил наказан. Не забравяйте, че рядко имам дела, свързани с риба, рядко ходя в съда и този случай е изключение от обичайната ми практика. Това не е най-бруталният случай.

А кое е най-бруталното дело?

То е срещу човек, който започнал да реже парчета месо от умиращото тяло на кон и ранил още четири понита. Това дело се гледа сега и показва, че човек, който е толкова агресивен към животните може да бъде толкова агресивен и към хората. От научна гледна точка има връзка между жестокостта към животните и жестокостта към хората. Ето защо те трябва да бъдат приемани по-сериозно от властите.

Какво може да бъде наказанието за този човек?

Не мога да влизам в подробности, но по принцип той може да отиде в затвора за няколко месеца. Но повечето случаи в Швейцария се решават с глоба, която би могла да достигне 600 000 евро. Обикновено тя е между хиляда и две хиляди евро. Ако го сравня с българския закон за защита на животните, там глобите са много малки. И такава бруталност не може да бъде наказана адекватно. Бих си позволил да препоръчам по-високи глоби и в тежките случаи някои хора да бъдат изпращани в затвора.

Някои ваши колеги не смятат ли, че тяхната работа е по-важна от вашата, защото се занимавате с животни?

Работя това от 2007 г., но съм помагал в подобни дела от 1991 г. Когато започнах в кантората ми да се занимавам освен с наследствени дела, някои колеги смятаха, че това е смешно. Но става въпрос не за пари, а за емоция. Двайсет години по-късно, когато говоря с мои приятели, преподаватели по право, адвокати и политици, се оказва, че според тях има нужда от такъв адвокат, уважават професията ми. Вече не смятат, че това е смешно, както беше преди 20 години.