Срещу 7,50 в зоната на смъртта
Срещу 7,50 в зоната на смъртта / снимки: www.chernobyl.me/
Аудиозапис със съобщението за временна евокуация на град Припят (източник: bg.wikipedia.org)
28558
Аудиозапис със съобщението за временна евокуация на град Припят (източник: bg.wikipedia.org)
  • Аудиозапис със съобщението за временна евокуация на град Припят (източник: bg.wikipedia.org)

На 26 април 1986 г., преди точно 24 години, най-голямата катастрофа с АЕЦ - в Чернобил, Украйна, хвърли в страх и ужас цяла Европа. Днес туристи могат да посещават зоната на смъртта срещу дребна сума и без особени рискове.

7,50 евро струва този "излет от третия вид". Мнозина са любопитни да видят закритата зона около авариралия реактор в Чернобил, обяснява екскурзоводът Юрий Татаршук: "Невидимата опасност е, разбира се, примамлива. Но подобни екскурзии изпълняват и важна роля - за да бъдат информирани хората по цял свят за реалните проблеми. Ако човек види нещо със собствените си очи, то става по-важно и по-интересно."

Срещу 750 в зоната на смъртта
netinfo

Призрачният град

От години насам броят на туристите тук расте. Само за миналата година в Чернобил са дошли 7000 души: шведи, датчани, холандци, германци. Пътуването през т. нар. "зона на смъртта" трае около седем часа. Според Татаршук не било опасно. Облъчването не било по-високо, отколкото при стандартен рентгенов преглед.

Част от програмата е посещението в Припят. Градът, построен за сътрудниците на атомната електроцентрала и семействата им, е само на няколко километра от реактора. Преди катастрофата на 26 април 1986 г. тук са живяли 50 000 души. Припят е евакуиран чак 36 часа след експлозията. Мнозина взимат със себе си само вещи от първа необходимост, вярвали, че скоро ще могат да се завърнат по домовете си. Днес градчето Припят е нещо като "влакче на призраците" под открито небе, което кара туристите да изтръпват. Като например студентката Анастасия: "Досега смятах атомната енергия за "добра" и мислех, че трябва да продължава да се развива. Но след като видях всичко това тук и се информирах, вероятно ще променя отношението си."

С автобуса туристите продължават до самата централа. Над четвърти реакторен блок, експлодирал преди 24 години, все още се простира старият бетонен "саркофаг", издигнат набързо след аварията. Нямало обаче повод за загриженост, смята главният инженер Андрей Савин. През 2008 г. бетонното покривало било успешно ремонтирано: "Сега конструкцията ще издържи още 15 години. Този срок, включващ и резерва, е необходим, за да се построи нов, сигурен калъф под формата на купол със съответното оборудване".

24 години по-късно - радиоактивните отпадъци още не са извадени

Въпреки многото обещания от новия саркофаг все още нищо не се вижда. Издигнати са само няколко строителни кранове. Сега се твърди, че работите щели да започнат през лятото. Едва след като бъде издигнат новият стоманен саркофаг, ще може да започне изваждането на радиоактивните отпадъци от вътрешността на разрушения реактор. Как новото украинско правителство ще постъпи с опасните вещества, наследство от миналото, още не е ясно. Хазната е празна, а страната има и много други проблеми.