МВР няма да следи интернет потребителите, а инвестиралите в пиратство
МВР няма да следи интернет потребителите, а инвестиралите в пиратство / www.sxc.hu
Явор Колев и Боби Иванчев
28470
Явор Колев и Боби Иванчев
Димитър Ганчев и Константин Павлов
  • Явор Колев и Боби Иванчев
  • Димитър Ганчев и Константин Павлов

МВР и ГДБОП няма да се занимават с потребителите на интернет, а с онези, които са инвестирали пари в разпространение на пиратска продукция. Това заяви в предаването "Кой говори" Явор Колев, началник сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП. По повод лансираната идея от звукозаписната индустрия и производителите на софтуер - интернет-доставчиците да следят кой разпространява и ползва пиратски софтуер, музика и филми Колев коментира, че потребителите в България вече имат нагласата да плащат за легални платформи за ползването на тези продукти.

"Никой не е казал, че българските граждани ще бъдат следени. Те са готови да плащат за интелектуална собственост, защото в момента те плащат, но тези пари отиват в организираната престъпност и генерират корупция. Полицаите ще ограничат организаторите на пиратската дейност. Няма да се преследват потребители, а тези, които са инвестирали пари в разпространение на пиратство и чакат възвращаемост. Знаем кой е потребителят и че той няма вина, знаем и кой е субектът на извършването на това престъпление", заяви Явор Колев.

"Не смятам, че става въпрос за някакво константно следене в нета и за това ние да отнемаме личните права на гражданите", заяви Боби Иванчев от Българската асоциация на музикалните продуценти. Проблемът в България с музикалната индустрия е голям, подчерта той и допълни, че с годините се е постигнала една кампания за това какво е легитимен софтуер, но това го няма все още с музиката. Боби Иванчев даде пример с музиката на Миро. "Ние представляваме дигиталните права на Миро. Той беше свален 45 хиляди пъти в рамките на три седмици след излизането на албума. Ние не можахме да реализираме легитимни дигитални продажби на албума на Миро, поради огромното сваляне на албума. И ако хората искат той само да печели от живите си участия, нека да му кажат: Миро ние ще те крадем в интернет и няма да ти плащаме изобщо! Има хора , които не правят живи участия и искат да се хранят с музиката си."

Няма как интернет-доставчиците да се занимават със следене на потребителите за това дали те ползват пиратска музика и филми, заяви от своя страна главният секретар на Българското интернет общество Димитър Ганчев. Той посочи, че има два механизма за регулиране на ползването на продукти в интернет, за които трябва да се плащат авторски права, но музикалната индустрия не ги подкрепя.

Димитър Ганчев и Константин Павлов от "Електронна граница" поискаха в ефира на Дарик ясни гаранции, че евентуални промени в тази сфера няма да нарушат правата на потребителите на интернет: "Интернет доставчиците са транспортни компании, возят данни, и нямат право да следят тези данни. Два са възможните модели - плаща се фиксирана такса и срещу нея се позволява достъп до голямо количество произведения и отчисления от рекламите. При музикалната индустрия тези модели са неприемливи, защото не може да определя цената на своя продукт. Ние коментираме коментари, нека видим тези документи, за да сме спокойни, че няма да има нарушение на Конституцията, на Европейската харта за правата на човека."