Ученици от Добрич и Висмар се срещат с журналиста Фреди Фосколо
Ученици от Добрич и Висмар се срещат с журналиста Фреди Фосколо / ФСГ
Ученици от Добрич и Висмар се срещат с журналиста Фреди Фосколо
28465
Ученици от Добрич и Висмар се срещат с журналиста Фреди Фосколо
  • Ученици от Добрич и Висмар се срещат с журналиста Фреди Фосколо

Журналистът Фреди Фосколо гостува в Добрич. От 13 часа в голямата зала на Кулинарната академия той ще се срещне с ученици от Финансово-стопанската гимназия в Добрич и гимназия „Тиза фон дер Шуленбург" от немския град Висмар. Срещата се организира по  проект „Медийният образ на политическия емигрант преди и след 1989 година", по който работят съвместно двете училища.

Фосколо е роден през 1942 г. в София от смесен брак между българка и французин. През 1949 г. се премества със семейството си във Франция и там получава образованието си, завършил е право и българска филология.
В периода 1958-68 година всяко лято е посещавал баба си и дядо си в София. През 1968 година е арестуван и осъден на 15 години затвор за шпионаж, защото е разпространявал позиви с искания за излизане от Варшавския договор и свободни избори.
Излежава три от тях, след което е пуснат и екстрадиран във Франция. По-късно се  връща нелегално, за да вземе в Париж и бъдещата си съпруга, с която още са заедно. През годините Фосколо многократно е помагал при бягството на противници на режима от комунистическа България и пише за страната ни във френската преса.

Младите трябва да знаят откъде идваме и откъде сме минали, заяви в ефира на Дарик радио Добрич Фреди Фосколо. Както знаем, че е имало Симеон Велики и Цар Асен, така трябва да знаем, че сме имали един черен период, в който емигрантът е смятан за изменник на Родината, а емиграцията  е наричана вражеска.

Още от неговите думи можете да чуете в прикачения звуков файл.