Нели Нешева е новият директор на НЗОК
Нели Нешева е новият директор на НЗОК / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Нели Нешева е новият директор на НЗОК
28461
Нели Нешева е новият директор на НЗОК
  • Нели Нешева е новият директор на НЗОК

Народното събрание избра Нели Нешева за директор на Националната здравноосигурителна каса.

Номинацията на ГЕРБ беше подкрепена от 101 депутата, 26 бяха против, а 30 се въздържаха.

От левицата обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата, тъй като това било опит за реанимация на политиката на управляващото мнозинство.

Досега Нешева беше главен секретар на Министерството на здравеопазването.

"Искам болниците да се чувстват в стабилно състояние и средствата да им бъдат осигурени тогав,а когато дейността на лечебните заведение е изпълнена", заяви Нели Нешева, минути след като парламентът я одобри за директор на НЗОК.

Нешева ще заема този пост до 12 февруари 2015 година. Тя отказа да коментира обвиненията към бившия директор на касата Жени Начева, преди да са приключили проверките.

"В първите дни ще прегледам изплащанията към болниците и искам те да се чувстват в стабилно положение. Задачата на директора е да осигури средствата, след като дейността е проверена, да стабилизира системата, така че изпълнителите на медицински дейности да работят спокойно, за да има качество в работата, и пациентите да се чувстват спокойно. Административна реформа трябва да има и в здравната каса, което е в дългосрочен план, за 6 месеца", каза новият директор на НЗОК.

Нешева ще поиска да бъде направен одит, за да се види какво е състоянието на Касата.

Нели Нешева е новият директор на НЗОК
netinfo

Д-р Нели Нешева е в екипа на Борисов още от времето му като кмет на Столична община. Там тя беше шеф на дирекция "Здравеопазване". След избирането на Бойко Борисов за премиер Нешева беше назначена за главен секретар на Министерството на здравеопазването. Нешева е завършила Медицинския университет в София, има и магистратура по публична администрация в НБУ.

На 22 април депутатите гласуваха освобождаването от поста директор на НЗОК Жени Начева. Дни преди това прокуратурата повдигна срещу нея три обвинения за длъжностни престъпления. Начева беше избрана от депутатите за директор на НЗОК на 10 февруари по предложение на ПГ на ГЕРБ със 110 гласа "за", 12 "против" и 41 "въздържали се". Преди това тя беше директор на дирекцията "Бюджет и финансови параметри" в НЗОК. Преди дни обаче прокуратурата повдигна срещу нея две обвинения за престъпления по служба. Първото от тях е за това, че за периода февруари-май 2009 г. в качеството си на директор на дирекция "Бюджет и финансови параметри" в здравната каса Начева е превишила властта и правата си, като неправомерно, еднолично се разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК - Сливен. Второто обвинение е за продължавано престъпление по служба за периода 01.03.2010 г. - 31.03.2010 г. В този период Начева е разпоредила на директора на РЗОК-София да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на МБАЛ "Токуда Болница София" АД и на Военномедицинската академия - София.