Германски ученици гостуват на връстниците си от Финансово-стопанската гимназия
Германски ученици гостуват на връстниците си от Финансово-стопанската гимназия / архив на ФСГ

13 ученици и двама преподаватели от гимназия „Тиза фон дер Шуленбург" от немския град Висмар пристигат днес в Добрич. Заедно с ученици от Финансово-стопанска гимназия те ще работят в продължение на една седмица по темата „Медийният образ на политическия емигрант преди и след 1989 година". 

Ще бъде направена ретроспекция на миналогодишната работа на двете училища по проект „Парола: Изгубената родина", играта „ Discovery Dobrich" и уъркшоп. Немските и българските участници официално ще открият в Регионална библиотека «Дора Габе» изложбата на интерактивни постери, създадени по техни идеи. 

По време на срещата учениците ще разкажат за досегашната си работа по темата и ще се срещнат с известния журналист Фреди Фосколо. Самият той е бивш политически емигрант и многократно е помагал при бягството на противници на режима от комунистическа България. Предвидена е и среща с живеещата в България немска писателка Инга Дьор и литературно четене на тема  «Техники за манипулиране в медиите". 

Организаторите са планирали екскурзии, концерт на таланти от българското училище, както и немска и българска вечер. 

През месец юни 13 добрички ученици ще върнат визитата на германските си партньори. Проектът се финансира от берлинската програма „Европейци за мир".