Сирия ни изплаща дълга до месец
Сирия ни изплаща дълга до месец / снимка: Reuters
Сирия ни изплаща дълга до месец
28365
Сирия ни изплаща дълга до месец
  • Сирия ни изплаща дълга до месец

17 млн. долара ще преведе Сирия на България до 30 дни. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след като финансовите министри на двете страни подписаха официално споразумение за това в Дамаск.

Обшият дълг на Сирия към България е на стойност 75 млн. долара. България ще получи 24%, или 17 млн. долара от сумата след като финансовите министри на двете страни постигнаха споразумение за редуциране на дълга. По думите на премиера Борисов обаче парите, които ще получим, в процентно отношение са най-много от други страни, към които Сирия има дългове.

Друго важно споразумение, подписано в Сирия, беше за възстановяването на въздушните линии София - Дамаск и Варна - Латакия. „Основната цел на посещението ми тук е да върнем българските фирми в Сирия", заяви още Бойко Борисов след срещата си с колегата му Мохамад Наджи Отри и президента Башар Ал Асад. Според българския премиер сирийската страна желае да приеме специалисти и фирми от България за строежа на метрото в Дамаск, за изграждането на енергийни мощности, както и в сферата на техническия надзор и проектирането. „Искаме да си осигурим и да си върнем влиянието тук и това ще стане със засилването на стокообмена между двете страни", каза още Бойко Борисов и допълни, че ще работим за сътрудничество в сферите на текстилната и хранително-вкусовата промишленост, в областта на образованието, туризма и медицината. Премиерът припомни, че в България има 3000 фирми със сирийско участие.

Бойко Борисов коментира, че за негово учудване Сирия възлага големи надежди на България като фактор за решаване на близкоизточния конфликт. По-рано президентът Башар Ал Асад заяви, че посещението на българската делегация идва в ключова година за решаването на проблема и че нашата страна като член на ЕС има важна роля в решаването на въпроса дали да има мир или война в Близкия Изток. Според Борисов ние ще поемем отговорността да информираме съюзниците ни в НАТО и ЕС, както и партньорите ни в Израел за сирийската позиция и допълни: „Без Сирия мир в Близкия Изток не може да има."

В българската делегация бяха включени още вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на икономиката Трайчо Трайков и външният министър Николай Младенов. Бяха подписани четири двустранни споразумения в областта на транспорта, икономиката и спорта.