Куче нахапа 10-месечно бебе, глобяват собственика с 200 лева
Куче нахапа 10-месечно бебе, глобяват собственика с 200 лева / снимка: sxc.hu

10-месечно бебе оцеля, след като беше нахапано от бултериер. Кучето е домашно и е познато в столичния квартал "Надежда", като агресивно и свирепо, пише в съботния си брой вестник „Монитор”.

В петък по обед майката Ева Перчемлиева била на разходка заедно с дъщеря си Мина. Пред вестника тя разказва: „Кучето тръгна, така по-бързичко да се движи и в момента, в който ме подмина и видя, че в ръцете ми има нещо, просто се обърна и захапа бебето за главата”.Собственикът на животното се оказал наблизо, каза още тя и допълни:

„Той веднага хвана кучето, просто го закачи и се обърна. Без нито дума, или да види детето живо ли е, здраво ли е”.

В болницата е установено, че нараняванията са само на сантиметри от сънната артерия на момиченцето. В същото време „Монитор” допълва информацията и съобщава, че 10-месечната Мина не е първата жертва на агресивния пес. Преди половин година същият бултериер разкъсал кучето на друга жена и ранил мъжа й. Срещу животното многократно са подавани жалби в общината от пострадали хора още преди три години.

„Инспекторатът трябва да следи дали опасните кучета са с каишка и намордник. Но служителите казват, че са малко, а и ги е страх - случвало се е собствениците да насъскат кучетата си срещу тях”, разказва Захари Бисеров, началник-инспекторат в район „Надежда”. „Абсолютно нямам такива задължения. Правомощията и задълженията на Столичния инспекторат са толкова много и разнообразни, че да очаквате да проследявам поведението на едно домашно куче, затова има и наредба”, коментира още Бисеров.

В същото време майката на нападнатото дете се възмущава заради наложената на собственика на песа глоба за нападението. „Не може човек, който отреже краката на животно, да плати 30 000 лева, а мъжът, който пусна кучето си да изяде дъщеря ми, да бъде санкциониран с 200 лева”, анализира тя законопроекта, който предвижда затвор и огромни глоби за насилие над животни .

Собственикът на бултериера е задържан от полицията за 24 часа. Глобата от 200 лева, която ще му наложат, е максималната, разрешена от закона, когато няма жертва.