Татяна Дончева сравни работата на МВР с филм за зараждането на фашизма
Татяна Дончева сравни работата на МВР с филм за зараждането на фашизма / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Татяна Дончева определи работата на МВР като шедьовър на Бертолучи
28227
Татяна Дончева определи работата на МВР като шедьовър на Бертолучи
  • Татяна Дончева определи работата на МВР като шедьовър на Бертолучи

Това, което тече в момента, е държава в безкраен екшън, заяви Татяна Дончева при представянето на гражданската инициатива "Движение 21", на която тя е един от основателите.

"Държавата се превърна в полицейски участък и във всеки дом може да влязат полицаи", не скри критиките си Дончева. По думите на бившия депутат от БСП, властта само планира нови акции и арести, загърбвайки икономическата политика на страната.

Дончева нарече правителството "социален експеримент, който ще платим скъпо".

"За първи път имаме злоупотреба със службите за сигурност и вкарването им в икономическия живот. Магистратите и членовете на ВСС искат да получават бележки за благонадеждност от службите за сигурност, за да имат достъп до класифицирана информация. Аз съм кариерен магистрат от края на тоталитарния период, но не помня това да се срещаше - наказателни преследвания без законно основание, показни арести, а същевременно тайни съдебни процеси по тяхното обжалване. Предназначението на тези акции е всяване на страх в гражданите. Използват се наказателни процеди за преразпределение на бизнес територии. Държавата се превърна в полицейски участък. Телевизионните кадри, които МВР разпространяват, които могат да се видят в шедьовъра на Бертолучи "20 век", един филм, който разказва за зараждането на фашизма в Италия", коментира Татяна Дончева.

Освен Дончева сред инициаторите на "Движение 21" са бившият селекционер на националния отбор по футбол Пламен Марков, председателят на групата на БСП в столичния общински съвет Жельо Бойчев, сътрудникът на парламентарната комисия по отбрана и сигурност Данаил Георгиев и бившият директор на отдел "Данъчна политика" във финансовото министерство Людмила Елкова.

Татяна Дончева все още е член на Националния съвет на БСП, но от партията до момента не излизат с официална позиция по повод действията й.

Миналата седмица лидерът на червените Сергей Станишев беше лаконичен в коментара си и заяви, че не се интересува от инициативите на социалистката.

Татяна Дончева сравни работата на МВР с филм за зараждането на фашизма
netinfo