Протестиращи поискаха вето върху Закона за академичния състав
Протестиращи поискаха вето върху Закона за академичния състав / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Протестиращи поискаха вето върху Закона за академичния състав
28218
Протестиращи поискаха вето върху Закона за академичния състав
  • Протестиращи поискаха вето върху Закона за академичния състав

Около 70 човека се събраха на протест срещу приетия миналата седмица Закон за развитие на академичния състав, организиран от Движението на младите учени "Когито". Протестното шествие премина през пешеходната зона на бул. "Витоша", ул. "Съборна" и завърши в Градската градина.

Пред Дарик Христо Лафчиев, председател на "Когито", заяви, че исканията на протестиращите са за президентско вето върху закона. По думите му, Законът за развитие на академичния състав въвежда нови корупционни практики и узаконява част от старите: "Дава абсолютен избор на ректорите и на университетските ръководства да избират журита по избори на доценти, доктори, професори, на защити на докторски дисертации. Този, който си плати, ще получи много добро жури, този, който не си плати, няма да получи. Това зависи само от честността на съответните шефове".

Протестиращите оприличиха ректорите на фараони. Един от тях, облечен като фараон, раздаваше фалшиви дипломи, на които бяха написани два въпроса "От нашите ли си?" и "Внесе ли сумата?"

Младите учени вече са пуснали молба за среща с държавния глава Георги Първанов и за налагане на президентско вето върху закона. Те очакват отговор през следващата седмица.

Повече чуйте в звуковия файл.