Врачани все повече четат книги
Врачани все повече четат книги / снимка: DarikNews.bg, Иван Стрижлев

Национален маратон на четенето започва от днес и ще продължи до 23 април. Той се организира по инициатива на  Българска библиотечно информационна асоциация и с него се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право - 23 април.

Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно и се състои в четене на текстове от любими книги, от произведения на даден автор или по избрана тема.

Регионална библиотека „Христо Ботев" град Враца също се включва активно в организирането на различни инициативи. От там отчитат повишен интерес от страна на врачани към четенето на книги и най-вече на децата.

За двете предходни години в Детския отдел и филиалната библиотека в ж.к „Дъбника" са регистрирани  над 2 700 читатели до 14 годишна възраст, а в организираните за тях мероприятия са се включили деца от детски градини и ученици от почти всички начални училища във Враца.

За първи път през 2006 г. като част от Националната кампания «Четяща България» е организирана подобна инициатива, а Световният ден на книгата се отбелязва от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността. Много и разнообразни са инициативите и събитията, посветени на този ден. Ще се чете в детски градини, училища, клубове, библиотеки, в Домовете за стари хора.