Иран: САЩ използват ядреното си оръжие като средство за сплашване
Иран: САЩ използват ядреното си оръжие като средство за сплашване / cнимка: Reuters

Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заяви днес, че САЩ използват ядреното си оръжие като средство за сплашване и всяване на ужас, предаде АП. Хаменей направи това изказване на конференция за ядрената сигурност в Техеран, замислена като алтернатива на подобна среща на върха във Вашингтон, състояла се по-рано тази седмица и събрала 47 световни лидери.

Според него Америка лицемерно призовава за ядрено разоръжаване и неразпространение на ядреното оръжие, а същевременно запазва своите ядрени арсенали и не предприема действия срещу Израел, за който се предполага, че разполага с ядрено оръжие. В двудневния форум в Техеран участват представители на 60 държави, сред които Китай, Русия, Пакистан, Ирак, Турция и Франция, а също служители на международни институции и неправителствени организации.

Президентът Махмуд Ахмадинеджад и други висши ирански служители също направиха изявления пред делегатите на конференцията, като предупредиха, че ядрената политика на САЩ е заплаха за света и насърчава държавите да обмислят оттегляне от Договора за неразпространение на ядреното оръжие, посочи БТА.

Ахмадинеджад призова за промени в структурата на Съвета за сигурност на ООН и на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които според него са се превърнали в инструмент за налагане на политиките на шепа "тиранични" страни в ущърб на неядрените държави, отбеляза Ройтерс. Той предложи да бъде създаден нов международен орган, който да контролира ядреното разоръжаване по света и да пречи на разпространението на ядрено оръжие.

По думите на иранския президент държавите, които притежават ядрено оръжие или заплашват да използват ядрено оръжие, би трябвало да бъдат изключени от МААЕ, посочи Ройтерс.