Обявиха номинациите за Аскеер
Обявиха номинациите за Аскеер / снимка: БГНЕС
Обявиха номинациите за "Аскеер"
28090
Обявиха номинациите за "Аскеер"
  • Обявиха номинациите за "Аскеер"

Станаха ясни номинациите в 10-те спектаклови наградни категории за „Аскеер 2010". Сред пиесите с най-много номинации е „Дама Пика" - постановка на Бина Харалампиева, която присъства в пет категории. След нея се нарежда „Козата или Коя е Силвия", постановка на Явор Гърдев, която ще се бори и за най-добро представление.

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Академия Аскеер" присъжда на Йосиф Сърчаджиев. Номинациите бяха съобщени от Милен Миланов, председател на фондация „Академия Аскеер", в театър „Българска Армия".

Посмъртно на Крикор Азарян бе присъден почетен „Аскеер" за „Трилогията-Чехов". Милен Миланов и колеги почетоха неговата памет с едноминутно мълчание: „Коко Азарян беше творец от мащаб, който не можеше да бъде ограничен в едно театрално пространство, но така или иначе връзката, която той имаше с нашия театър, е много специална. Разбира се, чувстваме неговата липса, но смятам, че това, което Коко направи и като спектакли, и като методология на обучение, и като взаимоотношения, при всички случи ще остане част от благовечната театрална традиция".

Сред категориите за „Аскеер 2010" са водеща мъжка и женска роля, изгряваща звезда, театрална музика и най-добро представление. Разгледаните пиеси са поставяните в периода от миналогодишната церемония до сега. 13 са представленията, които са обект на номинации тази година. Само два извънстолични театри са сред номинираните - Пазарджишкият театър с „Нирвана" и Пловдивският с постановката „Живите от мъртвата махала".

Наградите "Аскеер" ще бъдат връчени на 23 май на церемония в Театъра на Българската армия.