БСП иска насилието над животни да бъде инкриминирано
БСП иска насилието над животни да бъде инкриминирано / снимка: Sofia Photo Agency

БСП ще внесе предложения за промени в Наказателния кодекс, с които се инкриминира насилието над животни. От левицата настояват при проява на особена жестокост към животно, наказанието да бъде затвор до две години или пробация, както и глоба от 1 000 до 6000 лева. БСП предлага същото наказание и за този, който допуска насилие над животно от лице, което е под негов контрол. От партията искат да се запише в кодекса санкция затвор до 3 години или пробация, както и глоба от 2 000 до 10 000 лева за лице, което умъртви животно по мъчителен начин.

Ето какво още казаха за инициативата Мая Манолова и Петър Курумбашев от БСП.

Мая Манолова: „Насилието върху животни прераства впоследствие в насилие над хора и ако не може да се каже категорично, че всички насилници над животни в детската си възраст са станали убийци, то всички серийни убийци са започнали с измъчване на животни. Предвид и драстичното увеличаване на санкциите сме се опитали да им предадем един справедлив характер, така че да бъдат наказвани не само насилниците над животни, но и родителите, които допускат с децата им това да се случва, тъй като това впоследствие дава своите отражения върху развитието им като граждани".

Петър Курумбашев: „Аз в интерес на истината я очаквах тази законодателна инициатива да дойде от правителството. Няма значение дали ще дойде и друго предложение от правителството, ние го внасяме това предложение и искаме да бъде разгледано".