Изригналият вулкан може да забави погребението на Качински
Изригналият вулкан може да забави погребението на Качински / Reuters

Планираното за неделя погребение на полския президент Лех Качински ще бъде забавено само в "краен случай" и засега не се обсъжда такъв вариант - това заяви Яцек Сашин, заместник-ръководителят на президентската канцелария, предаде Ройтерс. По-рано той заяви, че облакът от вулканична пепел от Исландия, който блокира част от въздушния трафик в Европа, може да забави погребението на загиналия при самолетната катастрофа край Смоленск президент.

Семейството на полския президент Лех Качински не иска да отлага погребението му в неделя, въпреки облака вулканична пепел, който се разнася над Европа. Това съобщи приближен на покойния президент, цитиран от Ройтерс. "Волята на семейството е датата на погребението да не бъде отлагана при каквито и да било обстоятелства", заяви Яцек Сашин.

Президентът на САЩ Барак Обама и десетки други лидери от цял свят се очакват на погребението в неделя във Вавелската катедрала в южния полски град Краков. Въздушното пространство и летището в града бяха затворени заради облака от вулканична пепел. Те ще останат затворени до второ нареждане, съобщи говорителка на летището в Краков Юстина Заячковска.

Междувременно стана ясно, че екипите, разследващи катастрофата, приключват огледа на местопроизшествието, предаде ИТАР-ТАСС. На мястото, където загинаха Лех Качински и още 95 души, в момента работят над 40 следователи и криминалисти от Следствения комитет към прокуратурата на Русия, представители на полската военна прокуратура, на полицията и агенцията за вътрешна сигурност на Полша, заяви говорителят на комитета Владимир Маркин.

От мястото на катастрофата са събрани вече всички останки от самолета, личните вещи, документите и скъпоценностите на пътниците, а също и другите предмети, които представляват интерес за следствието, информира БТА. Насрочени са и различни съдебни експертизи, посочи руският представител. Всички отломки от машината се изследват с участие на експерти от Междудържавния авиационен комитет. След като огледът на мястото бъде приключен, следствието ще продължи своята работа в Смоленск и в Москва.

Лех Качински, съпругата му и десетки други полски политици и общественици загинаха в самолетната катастрофа в събота, потапяйки в скръб цялата страна.