17 полицаи ранени след разправия с роми в Скопие
17 полицаи ранени след разправия с роми в Скопие / DarikNews, архив

Седемнадесет полицаи от специалните части за бързо реагиране бяха ранени, а четири коли на вътрешното министерство бяха повредени днес при тежък инцидент в населения предимно с роми квартал на Скопие „Шуто Оризари".

Държавни инспектори се опитали да установят произхода на стоки, изложени на пазара в квартала. Той е считан за най-големия пазар на нелегално внесени стоки от чужбина, каза говорителят на вътрешното министерство на Македония Иво Котевски. Търговците реагирали, местното ромско население се намесило, а пристигналите специални полицейски части били атакувани с камъни и други подръчни средства.

В опита си да овладее положението, полицията използвала специални средства, в това число и димки. Били необходими четири атаки преди положението да бъде овладяно. В успокояването на ситуацията се намесил и кметът на квартала „Шуто Оризари" Елвис Байрам, син на депутата от управляващото мнозинство Амди Байрам, обвинен и осъден преди време на няколко години затвор заради незаконна сделка с текстил.

Според говорителя на вътрешното министерство полицията се опитва чрез видеоматериали да установи най-активните участници в инцидента. Вече няколко години македонската пазарна инспекция се опитва да сложи ред на пазара в ромския квартал, който македонците приемат за най-евтин поради неизвестния произход на продаваните там стоки.