Трайков: Очаквам нови разкрития за няколко милиарда само в енергетиката
Трайков: Очаквам нови разкрития за няколко милиарда само в енергетиката / снимкa: Sofia Photo Agency

Очаквам още разкрития и то за няколко милиарда лева само в енергетиката, в рамките на операцията „Недосегаемите". Това заяви пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Една по една се разкриват премълчавани с години тайни в българската икономика и това е най-големият успех на правителството за първото тримесечие на годината, каза още Трайков. В бизнеса е много трудно да се докаже дали дадени намерения са законни или престъпни и това са едни от най-тежките дела за прокурори и магистрати, допълни министърът.

На въпрос дали да се очаква падане цената на електроенергията, Трайков поясни, че този въпрос е в приоритетите на ДКЕВР. Обикновено дружествата винаги предлагат по-висока цена, регулаторът реже, като посочва като причина повишени оперативни разходи или инвестиционни намерения. По повод нахлуването на ДАНС в офиси на ЕVN на 13 април министърът поясни, че агенцията за национална сигурност категорично се е разграничила от термина „нахлуване". Ставало въпрос за проверки на някои документи.

Министърът определи като губеща инвестиция "Цанков камък". "Не е проблемът само в това, че Ахмед Доган е взел висок хонорар. Сегашното правителство не би взело такова решение за вложения от 400 млн. евро, тъй като предварително е ясно, че е губеща инвестиция", подчерта Трайков.

На въпрос какви антикризисни мерки в енергетиката биха били ефективни за страната ни, Трайков изтъкна, че от възобновяемите източници бихме могли да разчитаме предимно на вятъра. "Малко ни е водата, но има още капацитет за ВЕЦ", каза Трайков.