Исландският вулкан затвори въздушното пространство над Европа
Исландският вулкан затвори въздушното пространство над Европа / снимки: Reuters

Втори ден из цяла Европа въздушният трафик е прекъснат или силно нарушен заради затварянето на европейски летища и национални въздушни пространства. Причината е отделеният от изригналия вулкан в Исландия облак пепел, който затруднява видимостта и представлява опасност за самолетните двигатели, предадоха световните агенции. Блокирането на въздушния транспорт в Европа е засегнало над 10 милиона пътници, съобщи Европейската комисия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В Германия трафикът е прекъснат в 15 от 16-те международни летища, сред които и летището на Франкфурт -  третото по големина в Европа. Най-голямата германска авиокомпания "Луфтханза" съобщи, че отменя всички свои полети от и до Германия до утре на обед заради облака от вулканична прах от Исландия, предаде АФП.

Австрия започна да затваря въздушното си пространство,
съобщи АП. Трафикът вече е прекратен на летищата във Виена и Линц. Предвидено е аерогарите в Залцбург и Инсбрук да бъдат затворени в 20.00 ч. (21.00 ч. българско време), а тези в Грац и Клагенфурт - в 23.00 ч. (24.00 ч. българско време).

Парижките летища ще останат затворени до събота сутринта заради пепелния облак от изригналия в Исландия вулкан. Това съобщи говорител на френската служба за управление на гражданската авиация, цитиран от АФП. Той не посочи до колко часа няма да работят аерогарите "Роаси - Шарл де Гол" и "Орли". Според служители на летищата обаче те ще останат затворени до 8.00 ч. сутринта (9.00 ч. българско време).

Чехия затвори в 11.00 ч. българско време въздушното си пространство над северозападната част на страната днес, след като огромният облак от пепел от вулкана изригнал в Исландия наруши сериозно въздушния трафик в целия континент. Службите за навигационния трафик информираха, че в 10.00 ч. местно време (11.00 ч. българско време) е затворено въздушното пространство и над североизточната част. Властите допълниха, че планират да затворят цялото въздушно пространство на Чехия в 13.00 ч. местно време. Не се съобщава кога чешкото въздушно пространство отново ще бъде отворено.

Исландският вулкан затвори въздушното пространство над Европа
netinfo

Австрия постепенно ще затвори въздушното си пространство днес следобед заради облака от пепел от изригналия вулкан в Исландия, съобщи австрийският въздушен контрол. Затварянето на британското въздушно пространство бе продължено до събота поне до 01:00 местно време (00:00 по Гринуич), информираха днес британските служби за въздушен контрол.

В Русия въздушното пространство остава отворено, но полетите към северна и западна Европа са анулирани. Летището в Калининград - руски анклав между Полша и Литва - е временно затворено. Северозападна Русия ще бъде изцяло покрита от облака вулканична пепел от 18.00 ч. днес, съобщи министерството на околната среда и посочи, че няколко летища, сред които тези на Москва са поставени в повишена готовност. В трите балтийски републики въздушното пространство е изцяло затворено.

Анулирането на полетите във Финландия бе удължено до събота 15.00 ч. местно време (12.0 ч. по Гринуич) на фона на прогнозите, че облакът от вулканична пепел, дошъл от Исландия, вероятно ще остане над територията на страната "няколко дни", съобщи днес компанията Финавиа, която управлява летищата в страната.

Заради изригването на вулкан в Исландия днес от 10.00 ч. местно време (11.00 ч. българско време) бе затворено цялото въздушно пространство на Полша, съобщи говорител на полската авиокомпания ЛОТ Яцек Балцер. Той допълни, че са отменени всички полети до 18.00 ч. местно време. Вчера заради облака от пепел, който се носи от Исландия, бе затворено въздушното пространство над северната част на Полша. Метеоролозите се въздържат да правят по-дългосрочни прогнози, обяснявайки, че положението се променя с всеки изминал час.

Заради проблемите, създадени от вулкана за въздухоплаването в голяма част от Европа, австралийските авиолинии Кантас (Qantas Airways) отмениха полетите си до големите международни летища на Лондон и  Франкфурт.

Полетите си до Европа отмениха и двете японски авиокомпании - Джал (JAL) и Ол Нопон еъруейз (All Nippon Airways).

В същото време някои страни в Северна Европа започнаха да отварят въздушното си пространство. Швеция започна днес сутринта да отваря постепенно въздушното си пространство, което бе затворено заради облаците пепел от изригналия вулкан в Исландия.

Норвегия днес сутринта поне временно отвори част от въздушното си пространство за полети между някои летища в централната и северната част на страната, информираха норвежките власти, отговарящи за въздушния трафик.

Гражданските въздухоплавателни власти в Ирландия съобщиха днес по обед, че ограниченията за по-голямата част на въздушното пространство на страната са отменени и летищата в Дъблин и Корк отново са отворени, предаде АП.

Заради изригването на вулкан в Исландия вчера на практика спряха полетите над Северна и части от Западна Европа. Затворено бе въздушното пространство и над Северна Полша. Вулканът изригна в сряда в Южна Исландия, като разпръсна черен дим и пара във въздуха и отчасти стопи ледника, в който се намира. Стотици хора бяха принудени да се евакуират от бедно населения район.

Исландският вулкан затвори въздушното пространство над Европа
netinfo

Европейската агенция за авиационен контрол (Юроконтрол) предупреди, че в събота се очаква значително нарушаване на въздушния трафик в Европа заради пепелния облак от изригването на исландския вулкан, предаде Ройтерс. Според агенцията в събота се очаква в европейското въздушно пространство да преминат само между 12 000 и 13 000 полета. Обикновено те са 29 500. В четвъртък, когато заради облака с вулканична пепел редица страни започнаха да затварят въздушните си пространства, над Европа успяха да прелетят само 20 334 самолета.