Миков: Никой народ не е стигал до добър край с полицейщина
Миков: Никой народ не е стигал до добър край с полицейщина / снимкa: Sofia Photo Agency

Мисленето, че чрез полиция може да се управлява държава, е свързано с отминали периоди както в нашата, така и световната история. Никой народ не е стигнал до добър край, когато управлението на страната се е свеждало до полицейщина. Това казва пред вестник "Новинар" бившият вътрешен министър и депутат от БСП Михаил Миков по повод опасенията на правозащитниците, че има погазване на човешките права и полицейщина в масовите акции на МВР.

"Много служители възприемат политическата повеля на деня като шанс за собствена реализация. Но рано или късно ще бъде изживяно. Не може отворена България към света в 21 век да търпи това дълго. Страхът и репресията не раждат законност", казва още Миков.

По повод на високите рейтинги и масово одобрение от страна на хората за полицейските акции, той казва: Е, нека да опитат да си купят нещо в магазина с рейтинг. Или да си платят сметките с радостта от поредния проснат на земята министър. Нужно е време и зреене. Не може едно общество, което претендира да е европейско, дълго време да търпи, да съпреживява всички тези сладникави холивудски мероприятия", казва още бившият вътрешен министър.

Според него "има реална политическа задача, която се изпълнява от вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков". "Социално-икономическата обстановка се влошава, а сме в 21 век и не може да се обяви война на комшиите. Създава се една граничеща с истерия политическа война с миналото. Войната има за цел така да запълни пространството, за да няма много въпроси за настоящето и бъдещето на България. Защото тези отговори не звучат приятно за българските граждани. Те трябва да живеят в приказката за миналото, прочетена от днешното управление. Няма съмнение, че това задоволява някакви чувства за обществена справедливост, натрупани в годините на прехода. Същевременно се пропускат реалните проблеми - накъде върви страната ни, какво се случва с бита на отделния българин, кога ще консумираме членството си в ЕС, и то не като лозунг, а в живота на всеки гражданин. Реализира се политическа матрица, чиято цена ще плащат всички", смята още той.

Михаил Миков казва, че "в България е национална характеристика политиците да бъдат омаскарявани". "Докато са на власт, е пълно с поцелуйковци. А след това е пълно с отрицатели. Това е част от политическия ландшафт и на 21 век в България", подчертава бившият министър. Според него днес "МВР изглежда напудрено, лъскаво и силово в медиите". "Но тези 9 месеца са изгубени за истинската реформа там. Няма визия, няма политика. Има много екшън - маски и размахани пистолети, което радва широката публика. Но в същото време няма системност в работата. И това, което не е в медийните репортажи, е финансовата неосигуреност на системата, структурните проблеми вътре, замирането на реформите, необходими и очаквани от гражданите. Това ще бъдат предизвикателствата пред държавата. То трябва да се дискутира сериозно и да се търсят консенсуси", казва още Михаил Миков.