Следят с електронни гривни осъдени на пробация
Следят с електронни гривни осъдени на пробация / DarikNews
Следят с електронни гривни осъдени на пробация
27976
Следят с електронни гривни осъдени на пробация
  • Следят с електронни гривни осъдени на пробация

Осъдените на пробация в България ще бъдат следени със специални електронни гривни в бъдеще. Електронното наблюдение ще показва дали те спазват забраната за свободно придвижване и дали напускат домовете си. Нововъведението е заимствано от Великобритания, където от 10 години над 600 000 души са следени по този начин и в момента се изпробва в Благоевградска и Софийска области.

В разработвания пилотен проект са включени седем осъдени на пробация, съобщи Надя Радковска- началник сектор "Научно- приложна и учебна дейност" в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в Министерството на правосъдието. Тя представи българо- британския проект „Въвеждане на електронен мониторинг и предсъдебен доклад в Пробационната служба на България" на работна среща-семинар в Арбанаси.

Следят с електронни гривни осъдени на пробация
netinfo

"Електронната гривна има фиброоптична нишка, която е много чувствителна. При всеки опит да бъде махната от човешкото тяло или скъсана се подава сигнал към специалното електронно устройство за наблюдение, а оттам към оперативно- пробационния център, обясни Надя Радковска.

Кои са предимствата на електронното следене и повече за него, чуйте в звуковия файл.