Готов е макетът за паметника на генерал Иван Колев
Готов е макетът за паметника на генерал Иван Колев / Община Добрич

Проектът за бъдещия паметник на генерал Иван Колев е одобрен и вече е изработен макет, съобщиха от кметството. Проектът е дело на проф.Крум Дамянов и му бе възложен от общината през януари т.г.

В края на миналата година Крум Дамянов беше удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски", която се присъжда за стимулиране на български творци и автори на произведения, свързани с българската история и традиции. Сред известните обекти, създадени с неговия талант, са паметникът „Създатели на Българската държава" в Шумен, монументът „Асеневци" във Велико Търново, „Камбаните" в София.

Макетът за паметник на ген. Колев ще бъде изложен в Художествената галерия. В момента в общината се обмисля как да изглежда документът за дарение, с който ще се организират акции за набиране на средства за построяване на мемориала. Вероятно ще се изработи картичка или дипляна с отпечатан върху нея макет на проекта.

Няма ясна представа колко ще струва паметникът, който вероятно ще бъде изработен от месингова сплав, каза кметът Детелина Николова. Тепърва предстоят разговори със специалисти по тази тема.