Станимир Флоров: Следователят Петьо Петров не е искал подкуп от Цонев
Станимир Флоров: Следователят Петьо Петров не е искал подкуп от Цонев / снимка: БГНЕС
Станимир Флоров: Следователят Петьо Петров не е искал подкуп от Цонев
27858
Станимир Флоров: Следователят Петьо Петров не е искал подкуп от Цонев
  • Станимир Флоров: Следователят Петьо Петров не е искал подкуп от Цонев

Не отговарят на истината твърденията, че следователят Петьо Петров е поискал подкуп по случая с делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. Това каза директорът на ГДБОБ и зам.-главен секретар на МВР Станимир Флоров в предаването „Седмицата” на Дарик. По думите му обаче, е нормално адвокатите на задържаните по делото да твърдят подобни неща.

„В ГДБОП няма данни и сигнали срещу следователя Петьо Петров, по които службата да работи”, заяви Флоров. „Вие какво очаквате от адвокатите - да кажат обратното, или тези, които са го извършили това нещо, да си признаят? Такъв няма. Ако отидете в затвора и разговаряте с всички осъдени, ще видите, че между тях няма нито един виновен, всичките са невинни и лежат ей така”, уточни той.

Бойко Найденов обясни точно каква е била процедурата - следователят веднага след като е проведен този разговор с него, е уведомил по надлежния ред, и съвместно с колегите от ДАНС създадохме организация да документираме всичките тези неща”, припомни Флоров. „Следователите, полицаите, дознателите, прокурорите, са хората, които тормозят тези, които извършват престъпления. Нормално е хората да не са доволни и тези, които извършват престъпление, нормално е да не са доволни от нас”, обясни още той.

Абсолютно правилни са действията на служителите ГДБОП при задържането на бившия военен министър Николай Цонев, заяви пред Дарик Флоров. „Винаги съм казвал, че (...) едно от най-важните неща е сигурността на служителя. Всеки един, колкото и да е малък случай, не трябва да се подценява”, обясни той.

„Служителите според мен, и това, което аз съм видял на видеоматериала, който беше излъчен и който е заснел нашият оператор, действията са им абсолютно правилни, не е използвана никаква физическа сила, нормално е да действа по този начин, тъй като в началото е имало някакви колебания и неизпълнение разпорежданията на нашите служители. Независимо кой какъв е той трябва да се подчинява на разпорежданията на служителите на МВР. При неподчинението нашите служители са длъжни да използват помощни средства и сила. В този случай не е ползвана физическа сила”, анализира той.

Станимир Флоров обяви още, че всяка година задържаните количества наркотици по Балканския път, който минава през България, намаляват. "От 2-3 години вече амфетамините не са проблем за нашата страна. Бум сред младите хора се наблюдава в употребата на екстази, който синтетичен наркотик се произвежда в страните от Европейския съюз и влиза у нас оттам", каза Флоров. Според него този бум на екстази се наблюдава не само в България, а и във всички страни от Европейския съюз, и в Турция.

Цялото интервю може да прочетете ТУК