Българинът обичал да чака на опашки
Българинът обичал да чака на опашки / снимка: БГНЕС
Българинът обичал да чака на опашки
27793
Българинът обичал да чака на опашки
  • Българинът обичал да чака на опашки

Българинът много обича да стои на опашка, това е особена черта от неговия характер, така коментира огромните струпвания на хора пред районните полицейски управления за издаване на нови документи за самоличност народопсихологът професор Николай Данчев. Пред Дарик той заяви, че часовете чакане на гишетата за паспорти, ток, вода или парно са резултат от комплекси, които се избиват.

Ето какво още каза за Дарик професор Данчев:

Една особена черта на българския характер. Като народопсихолг мога да кажа, че ние имаме висока степен на нетърпеливост в себе си. Държим още днес да свършим нещо, което не ни трябва, но трябва обезателно да го направим. Наблюдавам подобен феномен не само с паспортите, но и примерно, когато вземат пенсиите хората, отрупват гишетата за плащане на ток, вода, на телефони, след това гишетата са празни, но първите дни е истинска тъпканица. Някак си липсва онази подреденост, кога да решим някой въпрос, който е важен. Има и високоорганизирани българи, но в масовия вариант сме разпилени, неорганизирани, нетърпеливи, недоверчиви. Причините за това са в много комплекси, които има в характера на българския народ. Комплексите към обществото, ние не си обичаме обществото. Ние не обичаме богатите хора, не обичаме хората от властта. Държавата ни е престъпна, ние не я искаме тази държава. Такива едни особени комплекси, които ни правят много по-различни от другите.

Как си обяснявате, че предимно възрастни хора стоят по тези опашки за новите документи за самоличност?

В старото поколение остана едно усещане за по-голяма дисциплинираност. Липса онази подреденост. Макар и малко парите, такава организация да им се направи и да оцелеят, и да си платят задълженията към държавата. Докато младият тип семейства - съвременните семейства, има известен непокизъм към такъв род неща. Такива особени ангажименти, които се отнасят към обществото, като че ли всичките неща са далеч от тях и те не се занимават с тези неща, а иначе критикуват и то с доста смели понятия и разсъждения.

Целия разговор с професор Николай Данчев чуйте в звуковия файл