Apple продаде 300 000 iPad-a само за първия ден
Apple продаде 300 000 iPad-a само за първия ден / cнимки: Reuters

Американският технологичен гигант Apple съобщи, че е продал над 300 000 таблет компютъра iPad в събота, когато бе премиерата на най-новия продукт на компанията, предадоха световните агенции, цитирайки комюнике на компанията. Тези данни включват и доставката на iPad компютри, поръчани предварително, доставките за партньори дистрибутори и продажбите в магазините на Apple.

Компанията Apple допълва, че "потребителите на iPad са свалили над един милион приложениq на App Store и над 250 000 цифровизирани книги от нейни магазин iBookstore през първия ден от пускането на пазара на новия компютър. "Превъзходно е, че пуснахме iPad", продукт, който "ще промени даденостите" в информатиката, заяви главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, цитиран от АФП. 

Най-новият продукт на компанията Apple - таблетният компютър iPad, беше пуснат в продажба в САЩ в събота. Първото поколение модел има wi-fi, но не и 3G връзка и, за разлика от други таблетни устройства, все още не се предлага извън Америка.

Магазинът на Apple в Манхатън в Ню Йорк отвори врати пред чакащата тълпа от около 500 души. Опашките за новия iPad обаче са значително по-малки в сравнение с тези при пускането на iPhone през 2007 г. Независимо от това хора от цял свят пристигнаха в САЩ, за да се сдобият с новото устройство. Компанията производител приемаше онлайн поръчки преди официалната премиера, но най-нетърпеливите се наредиха пред магазините още предишния ден.

Apple продаде 300 000 iPada само за първия ден
netinfo

В САЩ iPad се предлага в ценовите рамки 499-829 долара. Все още не са съобщени цените за европейския пазар, отбелязва БГНЕС.

Така наречените таблети са компютри, съставени от една част, с големи екрани и без клавиатури. Подобни устройства са познати от началото на 90-те години, но не се радват масово на голям успех. Сензорният компютър iPad е комбинация между лаптопа и смартфона. Той има 9,7-инчов (24,6 см) цветен екран и прилича на голям iPod Touch или iPhone. Дебелината му е 1,3 см, тежи 0,7 кг и е снабден с 16, 32 или 64 гигабайта флашпамет. Най-евтиният модел iPad, с 16 GB памет, струва на пазара в САЩ 499 долара, докато най-скъпият, който включва 3G безжична връзка и 64 GB памет, се продава срещу 829 долара.