Херман ван Ромпой е готов за схватка с Ангела Меркел
Херман ван Ромпой е готов за схватка с Ангела Меркел / снимкa: Reuters

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой е готов за първата си важна битка - тази с германския канцлер Ангела Меркел по повод призивите й изработването на нов европейски договор, съобщи вестник "Дейли телеграф".

В интервю за изданието Ромпой заявил, че е противник на тази идея и не подкрепя предложението, поддържано от Меркел, Европейският съвет да получи по-голям икономически контрол над Европа.

Меркел се противопостави на помощта за Гърция и за други бедстващи страни в еврозоната, въпреки че се съгласи с плана за помощ на гръцката икономика в сътрудничество с Международния валутен фонд.

Меркел настоява занапред страните, които не достигат бюджетните цели и нарушават финансовата дисциплина, да бъдат наказвани със строги санкции и дори да бъдат изхвърляни от еврозоната.

Това обаче изисква подписването на нов договор след дългия и труден процес на ратификация на Лисабонския договор, който доведе до спорове, парламентарни битки и референдуми по целия континент.

Ромпой отхвърли нуждата от нов договор, но се съгласи, че трябва да бъдат въведени по-строги мерки за контрол на отделните икономики.

"Меркел може да поддържа това мнение, но за промяна на договора, трябва да бъде взето единодушно решение", каза той. "Аз лично не съм съгласен със санкцията изключване (от еврозоната), но това е мое лично мнение и ще трябва да изчакаме разговорите (между страните членки). Не мисля, че има единогласие или консенсус за промяна на договора".

Икономическата криза извади на показ ограничеността на съществуващите споразумения в ЕС, но според Ромпой финансовият катаклизъм не е достатъчно основание за "отварянето на нова кутия на Пандора". Нови преговори за договор ще позволят на страни като Великобритания да поискат всевъзможни промени в правомощията на Брюксел, пише БТА.

Ще бъде истинско мъчение да се върнем към родилните мъки на Лисабонския договор, които Ромпой, ревностен католик, сравни с мъките на Исус Христос на кръста. "Преговаряхме за новия договор от 2001 г. до 2009 г. - осем дълги години. Не бихме искали да започваме отначало", каза президентът на ЕС.