Благоевград

Честито Възкресение Христово!

4 април 2010 01:17 | Автор: Дарик Благоевград

Честито Възкресение Христово!
© снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева  

Днес е Възкресение Христово - Великден, - най-големият празник за християните, наричан Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

 „...И ето в полунощ от отворените царски врати се понася песнопението: „Воскресение Твое, Христе Спасе...". Песнопението се усилва, укрепва, вратите се отварят, раздвижват се хоругви, и кръстната процесия минава през храма.

Процесията обикаля около църквата и се спира пред портите.

Гръмва пасхалният тропар:

    Христос възкръсна от мъртвите,

    като със смърт смъртта потъпка

    и на тия, които са в гробовете, живот дарува.

– Христос воскресе!

– Воистину воскресе!

Незабравими мигове! Храмът е украсен, причастниците са в светли ризи, всичко е залято със светлина. „С мир на Господа да се помолим..." – започва Великата ектения. А след нея, подобни на звъна на празничните камбани, звучат песнопенията на пасхалния канон: „Денят на възкресението...”

(откъс от „Светлото Христово възкресение”, прот. Александър Мен)
(източник: pravoslavieto.com)


При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма „Св. Възкресение“, при слизането на Благодатния огън.Тази година датата на празника съвпадна за целия християнски свят – едновременно Възкресението посрещнаха и православни, и католици, което е рядко съвпадение, но и знак за християнското единство. Първите християни наричали Възкресение Празник на празниците, юдеите – Песах (в превод „преминаващ”), а българите го утвърждават в народната си култура като Великден.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. На Великден е първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело. И е израз на радостта на хората от възкръсването на природата, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

По традиция Великден се празнува три дни – от неделя до вторник. В навечерието на Великия ден камбаните в християнските храмове известяват Христовото Възкресение, а вярващите влизат в църквите, копнеещи за общение и единение с Бога. Молят се смирено, за да измолят благословия и спасение за душите си.На връх Великден, според българската традиция, цялото семейство се събира на тържествен обяд у най-възрастните в рода. На празничната трапеза се слагат печено агне, баница със сирене, обредни погачи, червени яйца, вино и плодове. Ритуално обядът започва с прикаждане на софрата от стопанката на дома и завършва с борене с великденските яйца и козунак. На празника деца и възрастни се чукат с писаните яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.Според Евангелията, седмица преди да бъде разпнат, Исус влиза в Йерусалим като Месията, изпратен от Бог, за да спаси човечеството. Няколко дни след това един от неговите апостоли - Юда Искариотски, го предава на римските власти срещу 30 сребърника. Исус е осъден на смърт. Според тогавашните порядки, той е изминал пътя до връх Голгота, носейки кръста, на който е щял да бъде разпънат. Тълпата, посрещнала го преди дни с викове „Осанна“ (Слава), сега крещяла „Разпни го“.

В петък Христос умира в мъки на кръста и е погребан в пещера до Голгота. В неделя след Разпети петък, Дева Мария и Мария Магдалена отиват да оставят цветя на гроба, но намират пещерата празна. А Божи вестител им се явява, за да им съобщи, че Христос е възкръснал- неоспоримото доказателство, че той е Божият син.Етикети: Христово възкресение, християни, православие, служба, църква, Великден, Възкресение Христово, Пасха, Цветница

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

! - 04.04.2010 г. 13:25:22

Днес е хубав слънчев ден. Ден на Възнесение Христово и разделена България. Държава на едни, ограбили ближните,"НОВИТЕ ВАРВАРИ", описани най добре в трилогията на писателя Ал.Томов "Четвъртата власт", още им викат "успялите" в прехода и милионите обикновени почтени българи останали, честни и запазили моралният си облик, но загубили в годините на прехода, които не са крадили, останали скромни на които още викат - (не успяли!)
...........................................................................................................
Днес почтени българи АНТИХРИСТА се е преоблякъл в овча кожа, представящ се за "вярващ" имащ за цел да подлъже истиските православни. За такива Господ Иисус Христос е казал:
=================================================
„ Вие сте добре полирани гробни плочи, изглеждащи прeкрасно отвън, но закриващи вътре кости на умрели и всичко нечисто”(Матея 23:27)
=================================================
и знаейки как лъжата ще почне да тържествува на Земята още продължил:
=================================================
„Светът, ще бъде подложен на масова хипноза, силна заблуда, която ще накара хората да вярват в лъжата”. Исая 28:29,Откровение 13:14);
=================================================
На почтените, ограбени в годините на прехода милиони обикновени трудови хора, стоически издържали на всичко, подложени на какви ли не хули и подигравки, лицемерни проповеди и „поучения”:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Честито Возкресение Христово!.

007!

София,04.04.2010г.

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още