Църковна делегация ще донесе Свещения огън от Йерусалим
Църковна делегация ще донесе Свещения огън от Йерусалим / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Църковна делегация ще донесе Свещения огън от Йерусалим
27655
Църковна делегация ще донесе Свещения огън от Йерусалим
  • Църковна делегация ще донесе Свещения огън от Йерусалим

Българска църковна делегация отпътува за Ерусалим, за да запали кандило с Благодатния огън, който ще бъде пренесен в столичния храм-паметник "Св. Александър Невски" за съботната служба.

В 23.30 часа започва пасхалната литургия. Богослужението ще се води от патриарх Максим. Точно в 24.00 часа Негово светейшество ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се вярващи ще му отговорят с "Воистина Воскресе". След това в храма ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение.

Ловчанският митрополит Гавраил за втори път е сред представителите на Българската православна църква в Свещения град.

Ето какво разказа той за чудото на Благодатния огън: "Това е велико чудо, което се случва всяка година, защото божественият огън слиза от Господ и запалва свещите и кандилата, той през първите минути свети, но не изгаря, което е доказателство, че е божествен огън. Това доказва истината за Възкресението Христово, за вярата, в която ние християните вярваме, че Господ е Бог, Син Божий, възкръснал, дошъл да ни спаси. Това не може да се обясни по никакъв начин, това е чудо".

Според обичая църковният храм на Великден се обикаля три пъти, след което богомолците си разменят великденски яйца. Яйцето, което се окаже най-здраво, се нарича "бияч" и се вярва, че притежателят му ще има много здраве и късмет през цялата година. До ранните неделни часове се служи Златоустовата литургия.

Според преданията на Велика събота Богородица и Мария Магдалена отиват на гроба на Исус Христос, но го намират празен, а пред тях се явява ангел, който им съобщава, че Божият син е възкръснал. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведници и ги отвежда в небесата.

Възкресение Христово е един от най-големите християнски празници, който продължава три дни.