10 тайни мерки идват  от световен щаб
10 тайни мерки идват от световен щаб / снимкa: sxc.hu

Когато миналата година кризата се превърна в най-често търсената дума в Google, световните лидери, членове на Г-20, решиха да опитат и нетрадиционен начин за преборване с настъпващото зло.

По време на среща в Питсбърг, председателствана от Барак Обама, беше взето решение за създаване на Таен Антикризисен Креативен Щаб (ТАКЩ). Формиран бе като работна група под командването на Лула да Силва, президентът на Бразилия.

Дадена била задача в срок от пет работни дни всеки от президентите на страните от Г-20 да предложи по един креативен професионалист за член на екипа.

Идеите на ТАКЩ ще бъдат обявени официално на следващата среща на Г-20 - на 22-23 април тази година във Вашингтон. За да помогнат на развиващите се страни, пострадали най-тежко от кризата, страните от Г-20 не само ще стоварят списък с нови антикризисни мерки, а и ще помогнат с екипи, които да въвеждат мерките на място. Най-интересно е, че нито една от мерките досега не е срещана в официалните антикрисизни мерки на страните по света, освен една - данък лукс. Американският вестник Washington Daily Observer публикува списък с мерките вчера, но обяви, че пълният документ ще бъде публикуван в събота, 3 април.

От публикацията става ясно, че заинтересованите страни, между които и България, са получили документа. Страната ни ще го официализира след 1 април, за да не се възприема погрешно. Публикуваме само съкратения вариант от тази сензация, дошла буквално часове преди 1 април.

1. По-чести смени на часовите зони

Макар Уго Чавес да не е любимец на демократичното общество, щабът установил, че една от идеите му работи безотказно. Преди две години Чавес промени часовата зона във Венецуела, за да може страната да бъде по-дълго огрявана от слънчеви лъчи. Това пестяло ток. В доклада пише: "Много научни изследвания доказват, че активността на човека е далеч по-силна, когато е синхронизирана със слънчевата светлина." Затова щабът предлага всяка страна да наглася часовника според слънцестоенето. Така в България часовото време може да се мести така, че винаги около 21.00 ч. да е все още светло, за да не се ползва електричество за осветление.

2. Воланът - по средата

Във връзка със зачестилите инциденти и високи производствени разходи на автомобили, предназначени за пазари с ляво и дясно движение, щабът предлага въвеждането на единна система. Воланът да е по средата и шофьорското място да бъде там.

Така ще бъде създадена възможност за още две пасажерски места от двете страни на водача, а производствените разходи ще намалеят. Идеята срещнала одобрението на Еврокомисията.

3. Извънреден налог за всеки, пил вино, над 100 евро, тъй като участниците в щаба се сблъскали с поставените и в България проблеми около данък лукс, те решили субектите на този данък да бъдат определяни по нов начин - на всяка система за детектори на метал, поставена на летищата, ще бъде добавен нов чип за вино.

Във виното се откриват наситени и ненаситени съединения, които остават в организма до седмица след консумацията, може да се определи кой какво вино е пил. В скъпото вино над 100 евро тези съединения са различни и към тях имало първичен едновалентен алкохол, при който хидроксилната група е разположена при първия въглероден атом. Така всеки, който е консумирал вино над 100 евро, ще попада в специален списък "лукс".

4. Без данъци за артистичния свят

Взета назаем от Ирландия, тази идея не е нова, но най-вероятно ще бъде въведена в доста европейски страни от 1 май. Тъй като артистичният свят е един от най-страдащите, се очаква актьори и актриси, музиканти, театрали, композитори, художници, фотографи и скулптури да не бъдат облагани с данък, когато продават свое произведение. Тук се включват всички без писателите, тъй като според ТАКЩ можело много хора да проявят претенции. 

5. Без данъци за домакини на световни спортни събития

Един месец преди, по време на и един месец след спортното събитие, страната домакин да бъде обявявана за световна tax-free зона. Например дори домакинството на България на шахматен турнир от световна величина можело да донесе tax-free статут на родината ни. В момента правителството ни разглеждало възможности да бъдем домакин на световната купа по бадминтон и хокей на трева.

6. Парите - производни на числото Пи

След дълги спорове щабът стигнал до решение, че въвеждането на монети и банкноти, чиято стойност е производна на числото пи, ще повиши желанието да харчим, вместо да спестяваме. Така на първо време в Европа ще се въведат монета на стойност 3,14 и банкнота от 6,28.

7. Премахване на синдикатите

С цел намаляване на корупционните сделки щабът предлага създаване на световен синдикат, който да обслужва всички страни членки. На първо време такова формирование щяло да бъде създадено експериментално в Европа. Така местните синдикати ще бъдат закрити и ръководните им кадри ще се влеят в трудовите редици, а само по един представител от страна ще бъде изпратен в паневропейския синдикат.

8. Времето да премине към метричната система

В допълнение към идеята за промяна на часовите зони спрямо залеза на слънцето щабът предлага и преминаване към метричната система - вместо 60, секундите да станат 100, минутите също 100, а часовете да бъдат 10 или 20, вместо 24.

Единственото притеснение е, че всички часовници, които се ползват досега, трябва да бъдат изхвърлени.

9. Въвеждане на рейномейкър

Пазената в тайна иновация на Пентагона, която позволява създаване на дъжд или мъгла за кратки отрязъци от време, ще бъде използвана и в цивилния живот. Рейномейкърът е система, която позволява създаването на условия за внезапен дъжд в региони до 5 кв.км. Системата не вреди на околната среда, а инжектира определено вещество в облаците. Това ще повиши селскостопанските доходи в определени райони. Един облак може да се инжектира до три пъти на денонощие.

10. Повишаване на производителността на труда

Официална продажба на "серума на истината" в аптеките. Това е последната идея на щаба. Креативните учени твърдят, че само по този начин работниците няма да лъжат дали работят и ще се повиши производителността на труда.