Нова сделка с автобуси подготвяли задържаните при „Медузи”
Нова сделка с автобуси подготвяли задържаните при „Медузи” / Dariknews.bg

Нова сделка с автобуси за градския транспорт са подготвяли задържаните при „Медузи”. Те са разследвани за три обществени поръчки с рециклирани возила от Франция и Германия. Договорите са сключени през 2003, 2005 и 2007 година и са на обща стойност 2 млн. евро. Досъдебното производство срещу председателя на варненския общински съвет Борислав Гуцанов, Даниел Славов – Дънката, управителя на “Градски транспорт” Пенчо Пенчев и счетоводителката на фирмата Йоана Кръстева, е образувано преди няколко месеца, съобщи пред журналисти окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

На задържаните в операция „Медузи” са повдигнати няколко обвинения. Те са за създаване и ръководене на престъпна група от лица, заемащи отговорно служебно положение и нанесли значителни вредни последици, за умишлена безстопанственост, за длъжностни присвоявания в особено големи размери, за сключване на неизгодни сделки, за подбуждане към лъжесвидетелстване и за съставяне на неистински официални документи от длъжностни лица. Тези обвинения са работни и могат да нараснат, коментира Чавдаров. Той допълни, че от домовете и офисите на арестуваните са иззети множество договори, счетоводни документи и компютри.

Продължава издирването на пето лице, участвало в престъпната група. Операцията не продължава в митниците, заяви шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров. На въпрос защо чак сега се стига до арести, след като първата сделка е сключена преди 7 години, той отговори „Сега им дойде времето”.

Четиримата са задържани в ареста за 72 часа.