Евакуираха московски храм заради сигнал за бомба
Евакуираха московски храм заради сигнал за бомба / cнимки: Reuters

Около 100 души бяха евакуирани днес от московския храм „Христос Спасител" заради съобщение за бомба. Неизвестно лице позвънило в милицията и съобщило, че в храма е заложена бомба, съобщи дежурният офицер от пресслужбата на главното управление на вътрешните работи на Москва. По думите му, на място е изпратена оперативноследствена група, съобщава агенция Интерфакс.

Руската православна църква призовава гражданите да не се подават на паника и да не се отказват от участие в богослужение. Призаивът отправи в ефира на „Ехото на Москва" ръководителят на пресслужбата на Московската патриаршия Владимир Вигилянски. Така ток коментира информацията, че много хора се страхуват да присъстват на църковните служби заради опасността от терористични нападения.

„Главният стремеж на терористите е да дестабилизират обстановката в страната и да посеят паника в обществото. Ако има паника, те ще са постигнали своята цел", уточни той, цитиран от Агенция „Фокус".

В същото време бившият зам.-министър на вътрешните работи на Русия Игор Зубов заяви, че в момента се наблюдава реанимация на активността на терористите, предаде „Газета ру", цитирайки интервю на Зубов пред радио „Вести".

„Това е просто качествена промяна на ситуацията. След първите взривове, а те започнаха в Северен Кавказ, след това в Москва, дойде войната, последва период на затишие, а сега наблюдаваме реанимация на активността, преди всичко в Северен Кавказ, като ответна реакция на действията на силовите структури за ликвидирането на лидерите на терористичните формирования и активните им членове. Това, само по себе си, генерира и възпроизвежда тероризъм", обясни той.

В Москва днес е ден на траур в памет на жертвите на вчерашните атентатите. Знамената на държавните учреждения са спуснати наполовина. Московчани оставяха цветя и запалени свещи на двете станции, където вчера сутринта бяха извършени терористичните актове.

38 души бяха убити вчера след като две жени камикадзе се взривиха в московското метро. Над 70 са ранените, повечето от които са в тежко състояние. Основната версия, по която работи руската Федерална служба за сигурност, е, че атаките са дело на терористична организация, свързана със Северен Кавказ. По предварителни данни експлозиите са били с мощност 3 кг тротилов еквивалент. През последните месеци руските военни пожънаха няколко успехи в борбата с терористите най-вече в Чечня, където бяха убити няколко главатари на бандитски групировки.