ГЕРБ и Синята коалиция се обявиха за постоянна изборна администрация
ГЕРБ и Синята коалиция се обявиха за постоянна изборна администрация / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ГЕРБ и Синята коалиция се обявиха за създаването на постоянна изборна администрация, докато останалите парламентарни групи разкритикуваха идеята. Това стана по време на кръгла маса, посветена на промените в изборното законодателство.

От БСП коментираха, че всъщност постоянна администрация ще бъдат политически назначения, докато според ДПС не може да се създава нещо, чийто функции не са ясни. „Атака" пък настоя да се следва политиката на съкратени публични разходи и да не се харчат пари за постоянна комисия.

От ВМРО поискаха секции в чужбина да се разкриват само в дипломатическите представителства и то при присъствие на представител на българската страна. От „Атака" стигнаха по-далеч и предложиха да може да се гласува само в страни-членки на Европейския съюз. Като пример евродепутатът от партията Димитър Стоянов посочи гласувалите в Турция на последните избори. По думите му проверката е констатирала редица нарушения на вота в южната ни съседка.

Димитър Лазаров от ГЕРБ коментира, че според управляващите изборите в чужбина трябва да бъдат контролирани не само от представители на страната, но евентуално и на политическите партии.